Vedení radnice se sešlo se zástupci hnutí Vaše Ústí, které má v zastupitelstvu pětičlenný klub. O tom, kdy a zda vůbec vznikne nová koalice jasno ale stále není, řekla primátorka Věra Nechybová (nez.). Rada krajského města se definitivně rozpadla v březnu, zůstali 
v ní jen čtyři členové. Minimální počet je podle zákona pět.

KOALICE NEFUNGUJE UŽ OD LOŇSKÉHO ČERVNA

V Ústí nad Labem nefunguje od loňského června standardní koalice. V čele města jsou dva bývalí členové ANO, teď nezařazení – primátorka Věra Nechybová a její náměstek Pavel Dufek. Doplňují je dva zástupci Ústeckého fóra občanů (UFO) – náměstek primátorky Jiří Madar a radní Lukáš Konečný.

Menšina se dosud opírala o hlasy KSČM, ČSSD, ODS a dalšího bývalého člena ANO Miroslava Štráchala. Teď má tento formát v zastupitelstvu 18 hlasů, potřebuje minimálně o jeden víc.

VEDENÍ MĚSTA SE RADU DOPLNIT NEPODAŘILO

Vedení města se nepodařilo radu doplnit během dlouhých vyjednávání na jaře. Středeční schůzka byla první od letních prázdnin. „Konkrétní výstupy nemáme, budeme jednat se všemi napříč. Schůzka (s Vaše Ústí) byla první a já budu vždy říkat, že starostky (Yveta Tomková a Renata Zrníková) z Vašeho Ústí jsou pro mě partnerem číslo jedna," řekla Nechybová.

Hnutí Vaše Ústí předložilo podle předsedkyně Tomkové konkrétní návrhy programové i personální. „Ze strany paní primátorky jsme žádné (návrhy) neobdrželi. Domluvili jsme se, že se sejdeme opět v pondělí 
a řekneme si, zda naše návrhy jsou nebo nejsou schopni akceptovat," řekla Tomková.

Blíže specifikovat je zatím nechtěla. „Naše návrhy se týkaly zprůhlednění a transparentnosti. Myslím, že je přivítá většina zastupitelů," doplnila Tomková.

Tomková se Zrníkovou radu na začátku roku opustily. Zdůvodnily to spory a jednáním náměstka primátora Madara. To, že by případně radu znovu doplnily, by podle Tomkové muselo přinést komplexní změny.

„Byly jsme 
k jednání přizvány, čili to považuji za slušnost. Nebyl by to návrat, šlo by o koaliční smlouvu za zcela jiných okolností. Rozhodně by to nekopírovalo předchozí radu," dodala Tomková.

STRANY A HNUTÍ JEDNALY TÉMĚŘ CELÉ JARO

Strany a hnutí zastoupené v ústeckém zastupitelstvu bezvýsledně jednaly o doplnění rady téměř celé jaro. Další jednání už v létě odmítl klub PRO!Ústí. Za nejlepší řešení považuje nejsilnější šestičlenný klub zastupitelů rezignaci současného vedení a volbu zcela nové rady. Radu podle usnesení svého okresního výkonného výboru nedoplní ani ČSSD.

Zastupitelstvo má 37 členů. Šest mandátů má PRO!Ústí, po pěti hlasech mají ČSSD a KSČM a Vaše Ústí, tři ODS, po dvou TOP 09 a UFO. Nezařazených je teď devět.