Pomník tragicky zesnulých horolezců ze severu Čech. Ten by mohl stát v Tiských stěnách už během září, tedy pokud se všichni dohodnou na jeho umístění. Jeho iniciátor, dlouholetý alpinista Gerhard Tschunko, totiž navrhl namísto odmítané skály Tlouštík nové místo, ale to znovu ostatní lezci neschválili jednomyslně.

Přitom ještě ve středu odpoledne Tschunko věřil, že už všechno bude v pořádku. „Vybral jsem v Tisé takové malé údolíčko za Srnčími věžemi a poslal návrh všem třem horolezeckým oddílům, kterých se to týká," řekl Deníku Tschunko. „Je to stranou hlavních tras, takže je to pietní a klidné, jak jsem původně zamýšlel."

Díry do skály

O den později, ve čtvrtek, už zase hovořil o nesouhlasu ostatních. „Projednáme to znovu na společném setkání a uvidíme, jaký bude výsledek," poznamenal Tschunko.

Pavel Suchopárek z Lezecké komise k tomu vysvětlil, že se na Tschunkem navrhované místo zašel podívat. „Nesouhlasím, protože ten návrh obsahuje moc destiček. Ta jména za šedesát let nikomu nic neřeknou, a až zmizí, bude ve skále zbytečně šedesát děr. Přitom je naprosto bez eroze."

Kdyby to byla jedna pamětní deska, případně něco na hřbitově, neměl by s tím Pavel Suchopárek problém.

Co je nového okolo pomníku?Návrh pomníku mrtvých alpinistů vytvořil Gerhard Tschunko s architektem Milanem Míškem. Pokud by byl pomník umístěn na dominantní skále Tlouštík, situované u vchodu do Tiských stěn, stál by 67 tisíc korun. Odpůrcům se nelíbilo především to, že vytesání symbolu spojených rukou a umístění destiček se jmény by nevratně poškodilo skálu a lezeckou cestu. Zároveň se jim nezdálo pietní, aby památník stál u hlavní turistické trasy. Ze stejného důvodu odmítají také další Tschunkovy návrhy.

Spor o umístění pomníku začal v lednu. Doslova bouři rozpoutal finální návrh. Měl totiž vzniknout na místě, které je pro mnohé nepřijatelné, a sice na skalní věži Tlouštík u vstupu do skal.

Přitom původní plán, na jehož přípravě horolezec Gerhard Tschunko pracoval dva roky, počítal s nenápadným památníkem někde mimo turistické cesty.

Starosta Tisé Jiří Jandásek v podstatě vysvětlil, že mají skály pronajaté od Lesů ČR a tedy nemají ohledně pomníku žádnou rozhodovací pravomoc. Na druhou stranu horolezcům nabídl k využití malou budovu márnice na zdejším hřbitově.

Dohoda nemožná?

„Což si myslím, že to je důstojné místo. Ale oni prý žádný tatranský cintorín nechtějí, jen volnou přírodu," poznamenal Jiří Jandásek.

„Taková pietní místa jsou v pořádku. Řekl bych, že se takto nejspíš nikdy nedohodnou. Co člověk, to názor. Čím déle budou hledat společnou shodu, tím to bude horší. Vždycky se najde někdo, kdo bude proti," upozornil Jandásek.

Karel Stein ze Správy CHKO Labské pískovce řekl, že žádnou novou žádost o umístění piety zatím horolezci nepodali.

„Když tu byla ta první, měli jsme několik odezev, nejspíš to většina horolezců nechce. My tedy nebudeme zahajovat žádné řízení, když je to zatím bezpředmětné. Až se dohodnou, pak bude o čem rozhodovat," dodal Stein.