Zrušení poplatku za odpad a zvýšení daně z nemovitostí navrhuje náměstek ústeckého primátora Martin Mata (ANO 2011) jako možnost k naplnění rozpočtu.

S vybíráním poplatku za odpad má město dlouhodobě potíže. Letos se podařilo vybrat přibližně 43 milionů korun, je to historicky nejvyšší částka za rok. Přesto celkové pohledávky města za třináct let včetně navýšení činí zhruba 106 milionů korun.

Výnos daně z nemovitostí je stoprocentním příjmem rozpočtu města. Zároveň je to jediná daň, u níž město může částečně ovlivňovat její výši. Město má pravomoc využít tzv. místní koeficient od hodnoty jedna do pěti. „Pokud bychom od roku 2016 zvýšili místní koeficient z hodnoty 2 na hodnotu 3, příjem daně z nemovitostí by dosáhl výše 147 milionů korun," uvedl Mata.

Poplatek x daň
V roce 2015
Poplatek za odpad 39 mil. Kč
Daň z nemovitosti 99 mil. Kč
celkem 138 mil. Kč
Dluh na poplatcích 106 mil. Kč

V roce 2016
Poplatek za odpad 0 Kč
Daň z nemovitosti 147 mil. Kč

Rozdíl 9 mil. Kč

Jak dodal, současná praxe je ve srovnání s jeho návrhem pro město méně výhodnější. „V roce 2015 bychom měli z poplatků za odpad získat 39 milionů korun, z daně z nemovitostí 99 milionů korun. Celkem je to 138 milionů korun, tedy o 9 milionů korun méně, než by nám v roce 2016 vynesla daň z nemovitosti," vysvětlil Martin Mata.

Podle jeho názoru by tento krok pro řadového občana neznamenal, že musí sáhnout hlouběji do peněženky. To, co by ušetřil na zrušeném poplatku za odpad, vydá za vyšší daň z nemovitostí. Městu to však přináší jistotu.

„Daň z nemovitosti se skutečně vybere a předpokládaná suma se v rozpočtu Ústí nad Labem opravdu ocitne. Navíc pracovníci magistrátu, kteří dosud poplatky za odpad vybírají, by se mohli soustředit na vymáhání nedobytných pohledávek, případně na jinou agendu," zdůraznil Mata.

Poplatek za odpad byl už jednou zrušen. Bylo to v roce 2008 za koalice ODS a ČSSD, která zároveň zvýšila daň z nemovitosti. Znovuzavedení poplatku koalice prosadila v roce 2010.

„Co je zadarmo, je špatně, lidi pak už nic nebude motivovat ke třídění odpadu. Musíme se o tom v ODS poradit, ale můj osobní názor je negativní. Je to přenesení odpovědnosti na ty, kteří platí vždy," řekl zastupitel Jan Tvrdík (ODS).