V Sebuzíně je dokonce jen výdejní místo.

Obce nesouhlasí

Česká pošta postupně převede na partnery většinu svých poboček. Dosud jich provozuje 3 217. Během deseti let by tento počet měl poklesnout na 691. Na partnery má letos přejít šedesát poboček.

„V severočeském regionu je letos v plánu přes deset přeměn stávajících poboček na Pošty Partner. Jednání ještě nejsou uzavřena, proto je předčasné mluvit o konkrétních lokalitách," sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Se zrušením poštovních poboček již dříve nesouhlasila řada starostů na Ústecku. „Dostali jsme se na řadu v prvním kole. Tenkrát byla u moci pravicová vláda a postup byl poměrně razantní. Postavili nás před hotovou věc. Abychom poštu zachovali, přistoupili jsme na to, že ji budeme provozovat jako partner. Pro občany se nic nezměnilo, spíše naopak, poskytujeme toho více než Česká pošta dříve. Ale náklady zůstaly na nás. Odhaduji, že zhruba sedmdesát procent nákladů na provoz pošty hradíme z obecního rozpočtu. Není to ekonomicky výhodné, to je důvod, proč do toho více nejdou podnikatelé," usoudil Petr Kůstka, starosta Malečova.

Funguje dobře

Poštu Partner mají i na Telnici. „Jsme spokojeni, funguje velmi dobře. Musím souhlasit s bývalým starostou, že převzít poštu pod obec byl jediný možný způsob, jak si ji udržet," konstatoval starosta Telnice Jan Doubrava.

Jak dodal, v Telnici nechtěli, aby pošta byla v obchodě nebo v restauraci. „Nevím, jak by to dopadlo. Obec zaměstnává zkušenou poštovní úřednici. Mohli jsme prodloužit úřední hodiny, aby poštu stihli i lidé, kteří dojíždějí do práce. Doručovatelskou službu zajišťuje pošta z Ústí nad Labem, takže lidé o nic nepřišli," uvedl Jan Doubrava.

Poštu chtěli před časem zrušit i v Dolních Zálezlech. „Sešlo z toho a zatím se neozvali," řekla pracovnice obecního úřadu Blanka Papežová.

Poštovní změny Česká pošta provozuje 3 217 poboček. Je to nejhustší síť ve střední Evropě.
Do deseti let chce jejich počet snížit na 691.
Ostatní převede svým partnerům, obcím, podnikatelům a dalším subjektům.
Letos má být převedeno šedesát poboček, v severočeském regionu více než deset.
Pobočky se mohou změnit na Pošty Partner I a II a na Výdejní místa I a II.