„Šla jsem kousek od domu po chodníku, pod sněhem byl led, najednou jsem upadla na zem a mám dvojitou zlomeninu zápěstí," svěřila se Jana J. z Bukova.

Zatím žádné oznamení úrazu

Do řízení o odškodnění od města se jí ale nechce. „Byla to hlavně moje chyba, měla jsem si dávat větší pozor a bůhví jak by to nakonec dopadlo," řekla skepticky.

Magistrát letos zatím neřešil žádné oznámení o úrazu. „Je pravděpodobné, že případní zranění se ozvou po doléčení, až budou mít k dispozici lékařskou zprávu a další doklady. Měli by úraz i nějak doložit, například svědeckou výpovědí. Na webu města je i formulář žádosti o odškodnění," informoval Pavel Novák, z odboru dopravy magistrátu.

Město řeší úrazy na chodnících ve spolupráci s pojišťovnou. Během minulé zimní sezony byly oznámeny čtyři úrazy, tři z prosince 2014, jeden z ledna 2015.

Zranění lidé kromě škody na zdraví, která se hradí bolestným, a v případě trvalých následků náhradou za snížení společenského uplatnění, mohou také požadovat úhradu za veškeré hotové náklady, které měli v souvislosti se škodní událostí.

Úklid chodníků začíná ze shora

Informace o zimní údržbě komunikací a chodníků jsou na webu města, připravuje se jejich aktualizace na základě nové smlouvy po výběrovém řízení. Je tam například i seznam ulic, kde se chodníky udržují a také těch, kde údržba probíhá jen částečně nebo vůbec ne.

„Město v zimě udržuje přibližně jednu třetinu chodníků. V obvodu Město jde o 154 165 metrů, v Neštěmicích o 49 649 metrů, na Severní Terase o 47 716 metrů a na Střekově o 48 020 metrů. Do plánu zimní údržby jsou zařazeny chodníky, které vedou ke školám, školkám, zdravotnickým zařízením, zastávkám MHD, institucím nebo obchodům," vysvětlila Jitka Stuchlíková z kanceláře primátorky.

Zimní úklid chodníků začíná tzv. ze shora v Doběticích, na Stříbrníkách a pokračuje dál po městě. Úklid celého okruhu v zimě udržovaných chodníků trvá osm hodin. Jeden zimní úklid přijde zhruba na půl milionu korun. „Chodníky ve městě čistí společnost AVE Ústí n. L. a obvodní úřady nasazují své pracovníky VPP," doplnil Pavel Novák.