„Řešili jsme řadu případů limské boreliozy a také encefalitidy, ale naštěstí se zatím nestalo nic závažného. Letos nikdo nezemřel a ani nehrozí vážné následky," uvedl primář infekce ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Při pohybu v přírodě je třeba se chránit. Mít dlouhé kalhoty a rukávy, pokrývku hlavy a používat repelenty. Po návratu je třeba se pečlivě prohlédnout.

Podle dlouholetých zkušeností patřilo k lokalitám s výskytem infikovaných klíšťat na Ústecku hlavně údolí Labe a jeho zalesněné svahy. Spoléhat se na to ale nedá.

MAJONÉZY A MÁLO UGRILOVANÉ KUŘECÍ

„Zaznamenali jsme dosud tři případy virové encefalitidy. Dva jsou z Teplicka, jeden se stal ve 24. týdnu v lokalitě Dobětice - Chuderov, což je od údolí Labe dost daleko," poznamenala Lenka Šimůnková, vedoucí protiepidemického odboru Krajského hygienické stanice v Ústí nad Labem.

„Více práce máme však nyní s pacienty postiženými letními průjmy. Příčinou jsou například špatně uskladněné majonézy nebo nedostatečně tepelně upravené kuřecí maso při grilování. Jsou s tím spojeny opravdu vážné potíže," upozornil Pavel Dlouhý.