„Moje práce je vlastně mým velkým koníčkem, ale mimo to také třeba vojenství, příroda, parašutismus, střelba a samozřejmě pivo," usmívá se Bůžek.

Kdy byl ten první moment, kdy jste se začal zajímat o výzkum léčby rakoviny?
Už během měření a psaní bakalářské a diplomové práce, kde jsem se zabýval reaktivním singletovým kyslíkem, jsem zjistil, že tato kyslíková forma je toxická pro buňky, a je tedy možné ho využít mimo čištění vod také k usmrcení tumorových buněk. Tato metoda se nazývá fotodynamická terapie, která je založena na interakci kyslíku přítomného v tkáni s fotosensitizátorem (světlem aktivovaná látka) a světla.

Tušil jste, že by váš objev mohl vést tak daleko?
Upřímně mě v té době vůbec nenapadlo, že o pár let později budu vyvíjet nanomateriály pro zmíněnou fotodynamickou terapii. Tato myšlenka vznikla prakticky, až když jsem měl první funkční vzorky nanomateriálů, což bylo přibližně před rokem a půl, tedy už během doktorského studia.

Jak těžký byl výzkum?
Když jsem v roce 2014 nastupoval na doktorské studium, začínal jsem prakticky od nuly. Téma mého výzkumu pro mě bylo celkem neznámé a o materiálech, které připravujeme, jsem nevěděl vůbec nic. Bral jsem to jako výzvu, chtěl jsem zkusit něco nového. Musel jsem se hodně učit jak chemickou teorii, tak i praktickou chemii, se kterou jsem se do té doby nikdy nesetkal. Syntéza zmíněných materiálů byla na ústavu teprve v plenkách. A tři roky na to dostanu ocenění? Je to pro mě obrovská odměna a veliká motivace v pokračování ve výzkumu chemie prospěšné pro lidi.

Daniel Bůžek, doktorand Fakulty životního prostředí UJEP, obdržel prestižní cenu.
Student UJEP získal prestižní cenu za výzkum léčby rakoviny

Někdo by očekával, že podobný úspěch z této oblasti přijde z Karlovy nebo Masarykovy univerzity.
No právě. Stále se setkávám s názory, že studenti a následně absolventi ústecké univerzity zaostávají oproti jiným vyhlášeným univerzitám a že se prostě na UJEPu nic nenaučíme. Tuto cenu beru také jako důkaz toho, že i studenti ústecké univerzity něco umí a mohou mít vynikající výsledky, a jsem rád, že jsem to prostřednictvím soutěže mohl dokázat. Cenu jsem dostal já, spolupracuje na ní však více odborníků. Ocenění tedy není jenom mým úspěchem, ale celé naší skupiny pod vedením mého školitele Kamila Langa.

V jaké fázi vývoj nanomateriálů je? Spolupracujete s nějakou konkrétní firmou?
V tuto chvíli je vše ve fázi spíše základního výzkumu. Máme zvládnutou přípravu řady fotofunkčních nanočástic, které obsahují porfyrin, a jsou tedy schopny produkovat singletový kyslík. Nanočástice máme dostatečně charakterizovány a otestovány na lidských tumorových buňkách HeLa, které jsou zodpovědné za rakovinu děložního hrdla. V tuto chvíli jde pouze o testy na buňkách „ve zkumavce." Naše nanočástice jsou po ozáření světlem vysoce toxické pro tyto buňky, a navíc vykazují řadu výhodných vlastností oproti běžným fotosensitizátorům používaným ve fotodynamické terapii.

Kam výzkum povede dál?
Jednáme o možnosti testování našich nanomateriálů metodou in vivo, tedy na živých zvířatech. To jsou však v tuto chvíli spíše výhledy, které jsou ve fázi plánování a jednání.

Ve venkovním prostranství se konaly promoce fakulty umění a designu UJEP.
FOTO: Barbora promovala ve svatebních šatech pod širým nebem

Cena za výzkum léčby rakovinyDoktorand Fakulty životního prostředí ústecké univerzity Daniel Bůžek obdržel za výzkum léčby rakoviny speciální cenu francouzského nositele Nobelovy ceny Jean-Marie Lehna. Student se zabývá procesem léčby rakoviny pomocí světla, fotosensitizátoru a kyslíku přirozeně přítomného ve tkáni, který se nazývá fotodynamická terapie. Pro ni Bůžek vyvíjí nanomateriály. Úspěšně se používá například v USA.