„Střídáme se po dvanácti hodinách, takže mě čeká směna do šesti do rána," popisovala svůj Štědrý večer Nikol z čerpací stanice Benzina v Krásném Březně. „Jsem tu takhle na Štědrý den poprvé, radši bych byla doma, ale nedá se nic dělat. S přípravami Štědrého dne jsem musela začít už v neděli, ale byla jsem po noční, takže toho bylo dost. Na Štědrý den jsme večeřeli ve čtyři a já pak spěchala do práce. O nějakém kouzlu Vánoc se mluvit nedá," posteskla si pumpařka.

Zdravotní sestřička Monika Pavelková byla v noci doma, v práci ale strávila téměř celý Štědrý den. „Měla jsem denní, od 6.00 do 19.00 hodin, takže jsem večeřeli až večer po osmé. Mě to moc nevadilo, ale spoustu věcí musel zařizovat přítel, který z toho nadšený nebyl," vyprávěla sestřička. „Doma jsme stihli večeři, rozbalování dárků a půl pohádky. Pak jsem usnula a ráno vstávala opět do práce," pokračovala Pavelková.

Vánoce v nemocnici se snažil personál pacientům co nejvíc zpříjemnit, třeba červenými čepičkami či bramborovým salátem k obědu a rybou k večeři. Sami zaměstnanci nemocnice si ale příliš neodpočinuli. „Měli jsme tu asi čtyři mrtvičky, dost práce měla i úrazovka," dodala sestřička.

Pracovně trávili štědrý den také třeba zaměstnanci bezpečnostní agentury v Klíšské ulici. „Mě to nevadí a přítelkyně už je zvyklá, že si Štědrý den děláme až mezi svátky," komentoval to jeden z nich.

Přímo do Štědrého dne naopak příliš nezasáhla směna řidiči MHD Michalu Weissovi. „Jezdil jsem od brzkého rána do odpoledne, takže na večeři jsem byl doma včas. Horší to ale bylo se službami okolo," líčil své vánoční zážitky profesionální řidič. „Čtyřletému synovi nosí stromeček Ježíšek. Domů jsem ale 23. prosince přišel z práce až pozdě. Když jsme konečně stromeček ozdobili, moc času na spánek už mi nezbylo a čekala mě další směna," vyprávěl Weiss.

Po práci honem domů, užít si kouzlo Vánoc a v úterý znovu do práce. „Štědrodenní směna mi ale moc nevadila. Lidé na sebe byli ten den docela milí, což byla příjemná změna," dodal Weiss.