Na hrad Střekov se lidé ve vedrech nehrnou. „Poznali jsme to během prodlouženého svátečního víkendu, kdy byla návštěvnost hodně slabá. V další dny se ochladilo a bylo to hned lepší," uvedl kastelán hradu Střekov Pavel Kučaba.

Akce táhnou

Jak dodal, s návštěvností při různých akcích jsou na hradě spokojeni. „To přijde pět set, ale i sedm set lidí, to je na naše poměry opravdu hodně," řekl Pavel Kučaba.

Podobné zkušenosti mají i na zámku ve Velkém Březně. „Poznáme, když je horko na koupání, anebo počasí vhodné na návštěvu zámku. I když my si moc stěžovat nemůžeme. Prázdniny jsme začali Pohádkovým parkem, a to bylo opravdu plno. Návštěva na Hraběcím mlsání byla kvůli vedru slabší, ale tuto sobotu jsme uváděli pohádku pro děti a přišlo na čtyři sta lidí," pochvaloval si kastelán Miloš Musil.

Ve Velkém Březně se snaží připravit na každý víkend nějakou akci. „Je to jakýsi bonus navíc pro návštěvníky, kteří k nám zavítají. Příští víkend chystáme speciální kostýmovanou prohlídku zámku s názvem Na návštěvě u princezny," informoval Miloš Musil.

Pro Muzeum města Ústí nad Labem jsou prázdniny obdobím slabší návštěvnosti.

„Během školního roku pořádáme více akcí pro školy, chodí k nám studenti a další návštěvníci. Ústí nad Labem není vyloženě turistické město, takže výletníků tu moc není. Lidé přijdou, když prší. Když je hezky, jdou zoo," uvedl ředitel muzea Václav Houfek.

Vedro v zoo

S tím nesouhlasí mluvčí zoologické zahrady v Krásném Březně Věra Vrabcová. „Když je opravdu horko, lidem se do zoo nechce, nejdou k nám, ale k vodě," řekla Věra Vrabcová a doložila to čísly.

„Během parné soboty a neděle na začátku prázdnin přišlo jen dvě stě lidí. Ale v pondělí, když se ochladilo, jsme měli 750 návštěvníků a minulý víkend byl zamračený a hned přišlo tři tisíce lidí," sečetla návštěvníky Věra Vrabcová.

Víkendy v návštěvnosti podle jejích zkušeností vedou. „Zatím nechodí moc letních táborů. Ve všední dny je mezi návštěvníky nejvíce rodičů nebo prarodičů s dětmi, ale o víkendech přicházejí rodiny, kamarádi i organizované skupiny," doplnila Věra Vrabcová.