Před blížící se akcí, která se má konat 17. června v Teplicích, však firma čelí nečekaným nepříjemnostem. Někteří její velcí akcionáři (statutární města Liberec, Ústí nad Labem, Teplice, Most, Chomutov, Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Litvínov) totiž obdrželi anonymní oznámení o údajném podezření ze spáchání možných trestních činů podvod, korupce a sjednávání výhod při výběrových řízeních. Oznámení směřují proti vedení jednotlivých společností skupiny Severočeská voda.

Veškerá nařčení vedení společností důrazně odmítlo a označilo za lživá. Zároveň připravuje na obranu právní kroky v podobě trestního oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestného činu křivého obvinění.

„Tato anonymní oznámení jsou pokračováním nezdařené snahy určitých politických a vlivových skupin připravit na letošní valné hromadě SVS odvolání představenstva společnosti a některých členů dozorčí rady a narušit tak transformační procesy započaté v roce 2019, kdy prostřednictvím společnosti SVS převzala města a obce kompletní kontrolu nad provozováním vodohospodářské infrastruktury,“ uvedl předseda představenstva SVS Tomáš Indra.

Mimoňské náměstí se dočká nového vodovodu
Mimoňské náměstí se dočká nového vodovodu

Anonymní oznámení navíc zneužívají jméno zaměstnanců společnosti a zaštiťují se jím. „Samozřejmě se budeme bránit, již připravujeme trestní oznámení a informovali jsme také naše zaměstnance,“ dodal Indra.

Podle generálního ředitele SVS Bronislava Špičáka jsou tvrzení obsažená v oznámení v přímém rozporu s kroky, které společnosti skupiny v posledních letech realizovaly: „Společnost SVS má již mnoho let implementovány ve svých procesech protikorupční mechanismy, které provedení činů naznačených v anonymech znemožňují. V současné době probíhá jejich přenášení i na celou skupinu Severočeská voda, která se připravuje na certifikaci protikorupční normy.“

Vedení společnosti o celé záležitosti informovalo i členy dozorčí rady a je připraveno na valné hromadě zodpovědět veškeré dotazy akcionářů. „Jsme připraveni se podrobit jakémukoliv auditu a samozřejmě budeme případně spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení,“ dodává Špičák.