Uvedla to regionální manažerka TOP 09 Radka Ostřížová. Vedení kraje kritiku odmítlo. Podle mluvčí kraje Lucie Dosedělové nestála kraj učebnice ani korunu, školy ji navíc dostávají už druhým rokem.

SLOVO HEJTMANA JE NA PRVNÍ STRANĚ

Krajské volby 2016 Ústecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta KöhlerováUčebnice Anglické gramatické hry je určena žákům šestých tříd základních škol. Slovo hejtmana Bubeníčka je hned na první straně.

„Že se učebnice angličtiny platí z krajských financí, ani tak nevadí, i když bychom mohli polemizovat o tom, zda má kraj z veřejných prostředků dotovat studijní materiál institucím, jejichž zřizovatelem není. Mnohem horší je, že ta učební pomůcka slouží jako politická propagace před krajskými volbami," řekl lídr kandidátky TOP 09 do krajského zastupitelstva Michal Kučera. Podle TOP 09 jde o politickou reklamu před nadcházejícími volbami.

„Já si nemyslím, že je to ovlivňování, koho mají volit, až jim bude 18 let. Nevšiml jsem si, že by tam bylo, která strana to vydává. Vydává ji Ústecký kraj a zatím jsem hejtmanem Ústeckého kraje," řekl Bubeníček.

Kromě učebnice dostaly školy pro děti i hru domino.

PENÍZE PRÝ BYLY Z DARU

Podle Dosedělové obdržely školy totožnou učebnici už loni. Letos v červnu zastupitelstvo schválilo milionovou dotaci na dotisk.

„Učebnice Anglické gramatické hry vydáváme už od loňského roku a pro letošní rok jsme pouze zařídili dotisk těchto učebnic," řekla mluvčí kraje.

Podle Bubeníčka navíc kraj učebnice nestojí ani korunu, peníze na ně byly z daru soukromé společnosti.

„Je to ve spolupráci s Vršanskou uhelnou, se kterou spolupracujeme jako s ostatními těžebními společnostmi v našem kraji. To by se mohla objevit i kritika, že z peněz, které dostáváme od Severočeských dolů nebo ČEZ, se zase rekonstruují školy," uvedl.

KSČM bude v letošních krajských volbách obhajovat vítězství z roku 2012.