Ta padla poté, co se na ní po primárkách neobjevila jména tří stávajících městských zastupitelů za ODS Libora Turka, Jana Tvrdíka a Miroslavy Lazarové.

Spolu s původní kandidátní listinou zrušila pražská centrála na návrh zdejší oblastní rady také čtyři místní buňky ODS, což spustilo vnitrostranickou krizi na Ústecku. Otázkou zůstává, zda s novou kandidátkou utichne, či nikoli.

„Já nevnímám současnou situaci jako krizi, ale příležitost odrazit se od dna k lepším volebním výsledkům. Cítím naopak v poslední době z ohlasů, že nám lidé začínají věřit. Udělám vše, aby ODS už nikdy nebyla spojována s žádnými praktikami zákulisní politiky jako v minulosti,“ uvedl Tošovský, který v minulosti vykonával funkci starosty Neštěmic a náměstka ústeckého hejtmana. Zároveň jej ale provází pověst muže, jemuž se před lety rozpadla rodina kvůli členství v minoritní církvi Nový Život.

Ústecký aktivista a student práv Lukáš Blažej (uprostřed).
Vydírání? Ústecké šrouby čelí trestnímu oznámení ze strany magistrátu

Z původních jmen zůstala na vyšších postech kandidátky pouhá dvě: lékař Hilmi al-Eraidi a Lenka Černá. „Jsem z toho pořád ještě rozpačitá. Musím si vzít čas, abych se s tím vším nějak vyrovnala,“ poznamenala Černá, která spadla z druhého na čtvrté místo.

Veřejnost ji zná jako vedoucí osobnost ústeckého Dobrovolnického centra, které je spojeno například s Křesadlem, každoročním oceněním pro dobrovolníky na Ústecku.

Oblastní rada při výběru osobností na kandidátní listiny nepřistoupila ani na kompromisní návrh vyjednavačů protistrany, složené ze zástupců zrušených buněk ODS v Ústí.

Návrh radě předložil neštěmický zastupitel a předseda zrušené místní buňky Vlastimil Žáček. Nabídl, aby se jedničkou stala osobnost přijatelná pro obě strany sporu. Zbytek míst měli podle jeho návrhu obsadit kandidáti „na střídačku“: dvojku by dosadila oblastní rada, trojku opozice, čtyřku opět rada, pětku opozice a tak dále.

Magistrát města Ústí nad Labem.
Ústí hledalo dodavatele zakázky pouhých pět dnů. Prý je to podle zákona

„Nezlobte se, ale nebudu dál na veřejnosti propírat naše špinavé prádlo. Ta situace už dost poškodila dobré jméno ODS,“ odmítl komentovat aktuální kandidátku.

Předseda oblastní rady Libor Turek přesto věří, že nová kandidátka přispěje ke zklidnění situace. „I ke sjednocení členské základny. Obsahuje dost jmen z předchozí kandidátky,“ řekl.

Zatím to ale na uklidnění nevypadá. Předseda střekovské organizace Jiří Drbal složil funkci místopředsedy oblastní rady, letitá členka ODS a střekovská ex-radní Jaroslava Faiglová ze strany vystoupila. „Skupinka lidí pošlapala naše demokratické principy a rozhodla silou,“ sdělila.

Odchovu nosálů bělohubých v ústecké zoo.
Ústecká zoo se pyšní nosatými přírůstky. Jako první v republice