HRADNÍ KRÁLÍK

Ústecká restaurace Kovárna na hradě Střekově, kde měl prezident Miloš Zeman poobědvat, musela poslat na Hrad minimálně dvě menu. Navrhli jim například jako předkrm kuřecí šunku s žervé a hroznovým vínem jako dekor, polévku hovězí silný vývar a játrové knedlíčky s domácími nudlemi, hlavní jídlo králičí stehna na zelenině a karlovarský knedlík, dezert linecký koláč s vlašskými ořechy a krém z kysané smetany, nápoje plzeňské pivo a lobkovický Demon 13ti stupňový, vína regionální z Žernosek a Roudnice.

ŽÁDNÉ SCHODY

V Českém porcelánu v Dubí chtěli prezidentovi ukázat výrobu prořezávaných mís. Protože požadavek z Prahy zněl žádné chození do schodů, chtěli udělat improvizovanou dílnu v přízemí, kde by viděl, jak se mísa vylévá, prořezává, jak se na ni tiskne a pak ručně domalovává dekor. „Jako dárek jsme pro pana prezidenta měli připravený třípatrový etažér z velké, střední a malé prořezávané mísy s cibulovým dekorem. Zvolili jsme tento dárek právě proto, že měl pan prezident vidět přímo na místě výrobu tohoto druhu výrobku. K tomu jsme pro něj měli velký cibulákový popelník," uvedl generální ředitel Vladimír Feix. Pro prezidenta měli ještě jeden čestný úkol. Protože měl přijet právě v době, kdy tu vyrobí 700. cibulákovou soupravu umyvadla, konve na vodu a mýdelníčku, chtěli ho požádat, aby ji pokřtil šampaňským. „Dárek od nás pan prezident dostane příště."

VÝTAH SE NESMĚL ZASEKNOUT

Prezident se měl podívat také na děčínský zámek, kde bylo naplánované setkání s podnikateli. Setkání mělo proběhnout v prvním patře, kam Zemana měl vyvézt výtah. „Během návštěvy měla být u výtahu nepřetržitá služba, kdyby se náhodou zasekl," říká mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá. Výtah je nový, postaven byl nedávno.

SÁL PRO CÍSAŘE

Prezident nestihne setkání s představiteli Ústí nad Labem, které se mělo konat v Císařském sále ústeckého muzea. Novorenesanční sál, kde se roku 1901 konala audience císaře Františka Josefa I., byl dlouho ukrytý v patře nad přepážkami hlavní pošty. Restaurátoři tu objevili původní fresky a výmalbu, o které se historici domnívali, že se zničila při bombardování na konci války.