Hodina českého jazyka nezačíná zvoněním jako v běžné škole, při příchodu učitelky žáci nevstávají, ale pozdraví se Ahoj, nebo Dobrý den. Ale něco je podobné.

Ještě před začátkem někteří cosi chvatně dopisují. Domácí úkoly.

Redaktora odhalili snadno

Centrum na podporu integrace cizinců v Ústeckém kraji pořádá pro své klienty kurzy českého jazyka. „Je to zdarma, žáci si akorát musí koupit učebnici, sešity a další pomůcky, přijde je to asi na sedm stovek," vysvětlila učitelka Hana Tesárková.

Na kurz přišlo sedm cizinců, od teenagerů po střední věk, kteří zastupovali různé země: Bulharsko, Egypt, Indonésii, Moldávii, Mongolsko, Rusko a Vietnam. Na úvod dostali za úkol zjistit, kdo je přišel navštívit.

Nasadili otázky typu: Jste Čech, co děláte, kde bydlíte, jaká je vaše práce. Redaktora Ústeckého deníku odhalili snadno.

Ze země tisíců ostrovů

Na oplátku dávali hádat, jaká je jejich země. Například Sukrist pochází ze země tisíců ostrovů a hlavním městem je Jakarta.

Tony žije v zemi u Černého moře, která sousedí s Rumunskem a Řeckem a v Masúdově rodné zemi teče řeka Nil a mají hned dvě moře Středozemní a Rudé. Historie země je sedm tisíc let dlouhá.

Ve třídě se sešli žáci na pokročilejší úrovni. Což překvapí u Anar z Mongolska, která je v Čechách tři měsíce nebo u Lucky z Vietnamu, která je tu půl roku.

Všichni hovoří sice s drobnými problémy, ale věcně a srozumitelně. Občas si spletou ty, vy a on a zápolí s pády, ale mají snahu se domluvit a pochopit český text.

Tématem hodiny byly mimo jiné inzeráty, které si měli připravit předem. U nemovitostí trochu překvapila nabídka domu 1+1, a když bylo na řadě seznámení, nikdo nevěděl, co znamená student 22/184 hledá… Hana Tesárková vysvětlila, že takhle v Čechách inzerenti uvádějí svůj věk a výšku.

Husa nebo hus

Hodina se dostala i ke čtení z jídelního lístku. Studenti si vybírali rychle, text četli správně. Skoro všichni by si dali lososa, u dalších jídel váhali.

Zřejmě netušili, co by jim číšník přinesl. Sukrist neměl jasno, co je to pečená kachna s knedlíkem a zelím. Když to zjistil, poznamenal: „Ňam".

Vzápětí se rozproudila diskuse o tom, jaký je rozdíl mezi kachnou a husou. A jestli se správně řekne husa nebo hus.

Na závěr výuky opět nezvonilo. Skončilo se asi o čtvrt hodiny později proti plánu, až když byla všechna témata probrána a Hana Tesárková zadávala domácí úkol.

Nikdo neprotestoval, všichni si úkoly zapsali a slíbili, že přijdou příště. „Sešli se lidé, se kterými není problém. Chtějí se naučit mluvit a proto se snaží," dodala učitelka.