Podle zástupců škol mohly být výsledky lepší.

Slabší průměr

„Slabší průměr. Bylo vidět, kdo z které základní školy přišel a jak se tam věnovali přípravě," poznamenal Pavel Caitaml, ředitel Střední školy obchodu, řemesel a služeb.

„Žáci vědí, že kapacita škol je vysoká, a proto nejsou nuceni k důkladnější přípravě. Jinak by výsledky byly jistě lepší. U nás byla zkouška jen jedním ze čtyř kritérií, hodnocení ovlivnila asi z dvaceti procent. Přijali jsme všechny zájemce, bude záležet na tom, kolik z nich nám odevzdá zápisový lístek," vysvětlil Jaroslav Mareš, ředitel Střední průmyslové školy.

Na Gymnáziu v Jateční ulici nepřijali z několika stovek sedmnáct uchazečů. „Ke zkoušce se nedostavilo pět z nich. Úroveň byla asi o něco lepší v českém jazyce než v matematice, ale to se projeví až během studia," uvedla zástupkyně ředitele Květoslava Klierová.

Obavy z manipulace

Jeden z rodičů upozornil Ústecký deník, že se na webu gymnázia v den zveřejnění výsledky žáků několikrát měnily a obával se manipulace.

„O žádnou manipulaci nešlo. Při započítávání výsledků ze základních škol jsme použili nesprávná kritéria. Opravili jsme to a na webu jsme se za to omluvili. Na tom, zda žáci budou, či nebudou přijati, se to neprojevilo, někde to ovlivnilo pořadí uchazečů," dodala zástupkyně Klierová.