Jedním z vozů má být černá limuzína vyšší střední třídy. Má nahradit dosluhující superb, který vozil poslední čtyři primátory.

Opravy prodražují provoz

„Je to devět let staré auto, má najeto více než 150 tisíc kilometrů, vyměnit už potřebuje. Jeho provoz se kvůli k nutným opravám prodražuje," uvedla mluvčí města Romana Macová.

Superb má mít mimo jiné vznětový přeplňovaný motor se zdvihovým objemem 1900 2000 cm3, parkovací kameru, parkovacího asistenta vpředu i vzadu, integrovaný audio, komunikační a navigační systém, vyhřívané sedačky s ventilací předních sedadel a také vnitřní vybavení pro kuřáky vpředu a vzadu. Cena vozu má být do 702 000 korun.

„Auto pro představitele města by mělo být moderní s vybavením odpovídajícím současné úrovni. Vybavení pro kuřáky, tedy běžný popelník, bude používán například pro drobné odpadky při dálkových cestách," doplnila Romana Macová.

Druhým autem má být stříbrné kombi nižší střední třídy, segment B malé automobily v hodnotě do 302 000 korun bez DPH.

Nákup do konce června

„Je to součást klasické obměny vozového parku, opět výměna za vozidlo z roku 2007, které mělo najeto cca 180 tisíc km," uvedla Romana Macová.

Magistrát v zadání veřejné zakázky požaduje ve vybavení zážehový motor se zdvihovým objemem nejméně 1150 cm3, parkovací senzory vpředu a vzadu, dešťový senzor na ovládání stěračů, vyhřívané přední sedačky, nebo podélný střešní nosič.

Podle názorů odborníků na prodej nových vozů by těmto požadavkům mohlo odpovídat více vozů. Z nabídky škodovek, kterých na magistrátu jezdí nejvíce, by to mohla být fabie nebo rapid.

„Zajímavá nabídka možná přijde od firmy Hyundai, jejich kombi i30 požadavky zřejmě splní, ale mohl by to být i Renault, Ford, Opel nebo další značky. Možností je více, ale předpokládám, že když na magistrátě mají nejvíce škodovek, budou preferovat tuto značku," řekl jeden z prodejců.

Jediným hodnotícím kritériem veřejné zakázky na oba vozy je nejnižší nabídková cena v českých korunách bez DPH, s ohledem na technické parametry a vybavení automobilů. Nová auta chce mít město k dispozici do 30. června.