Rodiči mláděte jsou desetiletá samice Šárka, narozená v ústecké zoo, a třináctiletý Kasalo, který přišel na sever Čech v březnu 2011 ze slovenské Zoo Bojnice.

„Ukázal se jako zkušený samec, protože všechny tři dospělé samice, které s ním sdílí skupinu, porodily v loňském roce svá mláďata," uvedla mluvčí.

Celkem se v Ústí narodilo už sedm mláďat.

Pro tento druh středně velké opice z Afriky je typická bílá barva novorozených mláďat, která se po několika měsících zbarví na některých částech těla do černa jako dospělá zvířata. U nich bílá srst rámuje obličej, dlouhé bílé chlupy tvoří lemování zad a výrazný je dlouhý bílý ocas s rozšířeným koncem. Právě kvůli krásné srsti, pro kterou byly loveny, se guerézy staly ohroženým druhem.

„Vzhledem k chladnému počasí návštěvníci ústecké zoologické zahrady nejnovější přírůstek zatím neuvidí, ale až mrazy pominou, bude celá skupina moci trávit svůj čas i ve venkovní expozici," uvedla Vrabcová.

Další dvě samice ve skupině ústeckých gueréz jsou čtrnáctiletá samice Doris a dvanáctiletá Sára.

Kromě Ústí nad Labem chovají guerézy pláštíkové také zoo v Praze, Hodoníně a Zlíně. Posledním mládětem, které se v ústecké zoo narodilo, je mládě kopytníka druhu muntžak malý, který přišel na svět 25. prosince loňského roku.