Celá budova Základní školy Anežky České v Krásném Březně byla vyzdobena indiánskými maskami, v hale visely dětské kresby, nechyběly totemy, zbraně i ohniště. První část akce Putování za indiány a faunou Ameriky se uskutečnila před týdnem a učitelkám to v parádních čelenkách slušelo.

„Chodila jsem každý týden do ZOO a loudila od zaměstnanců barevná pera cizokrajných ptáků. Večer místo televizního seriálu jsem si hrála na indiánskou babičku," říká učitelka Alena Esselmouniová. Ve středu se uskutečnila ve škole druhá část akce a hosté z Bolívie a Ekvádoru uměli děti odreagovat od školních povinností.

Malých indiánů byla plná chodba, tanečnice se zrovna připravovaly na své vystoupení, hudební kroužek ladil, ladil a ladil. Hlavní vystoupení obstaral originál. Patricio Paredes z Ekvadoru a Raul Vargas z Bolívie. To byl panečku nářez.

Pro školáky to bylo finále. Celý měsíc kreslili, šili, soutěžili ve vědomostech o zemi indiánů. Ředitelka školy slavnostně vyhlásila vítěze a nebylo jich málo. Vědomostní kvíz nejlépe zvládli Honzík David, Vojta Bobek, Martin Kubák. Společná fotka s indiány je potěšila. Nejlepší kostýmy vytvořily Viki Likářová a Maruška Porkertová. Nejlepší obraz namalovala Nikola Bárníková z 9. A.

Je dobré vědět, kde žijí indiáni, když je potkáte v Ústí, nepřekvapí vás otázkou. Tahle akce se povedla, tolik spokojených úsměvů jen tak neuvidíte.