Stalo se tak na základě doporučení právního odboru magistrátu. Právníci měli připomínky například k tomu, že by smlouva měla platit zpětně.

Smlouva na dva měsíce

Radní tak ve středu revokovali usnesení přijaté na konci roku 2015, kdy převedli 900 tisíc z položky veřejného osvětlení právě na marketingovou smlouvu, která měla městu pomoci s propagací.

„Rada města 22. prosince schvalovala rozpočtové opatření s tím, že uzavření marketingové smlouvy bude radě teprve předloženo. V průběhu její přípravy právním oddělením jsme ji ale k dispozici neměli, právní oddělení nám ji nepředložilo. Následně došlo k tomu, že nám ji právní odbor nedoporučil takto podepsat, i kvůli zpětnému proplácení. Sezona navíc končí v dubnu, takže uzavírat marketingovou smlouvu na dva měsíce? Nevím," uvedla primátorka Věra Nechybová s tím, že smlouva měla platit na sezonu 2015-2016, tedy od loňského září zhruba do dubna.

Na středečním tiskovém brífinku města primátorka též ocitovala důvodovou zprávu právního oddělení.

„Marketingovou smlouvu město uzavřít může, ale její obsah bude vycházet čistě z potřeb města a rozhodnutí oprávněných orgánů. Právní odbor doporučuje, aby podmínky byly dopředu přesně nastaveny," uvedla Nechybová, podle které tak právní odbor vysloveně nevylučuje, že nejde smlouvu uzavřít.

Řešení příspěvku neznají

„Nedokáži si ale představit, jakou zvolit jinou formu tak, aby bylo vše právně v pořádku. Konkrétní řešení poskytnutí tohoto příspěvku se nám v tuto chvíli nejeví. Samozřejmě potřebu podpory tohoto sportu cítíme," sdělila Nechybová. S tou souhlasí i radní Yveta Tomková.

„Zvážíme jinou formu podpory hokeje. Vedoucí právního odboru dostal za úkol připravit a předložit materiál ohledně jiných variant podpory hokeje tak, aby se zmiňované finanční prostředky mohly do hokeje převést," doplnila Tomková.

„Jsem velmi rád, že paní primátorka reflektovala můj názor, který nyní potvrdilo i právní oddělení magistrátu. A to, že prosincové usnesení mimořádné rady města o hokejovém marketingu zpětně bylo z mého pohledu ukvapené a málo prodiskutované," uvedla zastupitel Radim Bzura.

Podle něj je nejsnazší cestou jak sportovcům pomoci předložení návrhu na dotaci do zastupitelstva města. „Limit veřejné podpory De Minimis nebyl vyčerpán. Záleží pak jen na vůli demokraticky zvolených zastupitelů, zda podpoří další dotaci pro hokej, nebo upřednostní jiné priority," řekl Bzura.

„Vedení města se bohužel ve věci koncepce sportu na delší období a v problematice provozu městských sportovišť za osm měsíců nikam neposunulo," doplnil Bzura.