O penězích pro zoo rozhodli radní, kteří mohou rozhodovat o rozpočtových opatřeních do výše pěti milionů korun. Podle Madara jsou peníze pro zoo nezbytné.

Odstranění havarijního stavu

„Jsou to nutné potřeby pro odstranění havarijního stavu, elektrorevize, kouřovody, elektroinstalace, aby zoo byla vůbec v provozuschopném stavu. Pak jsou to věci do expozice tapírů, krizová situace je i v kuchyni pro zvířata. Snažíme se postupně ty peníze uvolnit," řekl Madar.

Zoo se dlouhodobě potýká se špatným stavem řady budov. Některé pavilony pocházejí z 80. let a investovalo se do nich minimálně. V zimě zoo řešila i havárie.

„V prvních lednových týdnech, když byly největší mrazy, prasklo topení v pavilonu šelem v poměrně velkém rozsahu. Poruchu mělo i topení mezi pavilonem opic a domečkem pro gibony, což bylo velmi nepříjemné," řekl už dříve ředitel zoo Lubomír Moudrý.

Náhrada za klouzačky

Peníze od města zoo využije i na úpravy dětských hřišť a náhradu populárních klouzaček. Ty musela zoo před několika týdny odmontovat, protože nesplňovaly kritéria. Z finanční pomoci upraví i ubikaci orangutanů.

Podle Madara současná pomoc od města řeší jen opravdu havarijní stavy částí zahrady, jejímž zřizovatelem je právě město. Vedení zoo společně s dozorčí radou zpracovává takzvaný generel.

Měl by řešit jak její rozvoj, tak například parkování nebo výstavby nových pavilonů. Kolik bude třeba do zahrady investovat, město zatím neví. „Neumím to odhadnout, ale podle mě půjde o desítky milionů korun," dodal Madar.