Santa Claus ani Děda Mráz tak nejsou pro krále českých Vánoc Ježíška žádnou konkurencí. Jak ukázal aktuální průzkum společnosti Sanep, Ježíšek bude na Štědrý večer nadělovat dárky 64,7% českých domácností.

Nejlepší dárky

Za nejlepší dárek pod vánočním stromkem považuje 9,2% dotázaných knihu a 8,9% veřejnosti pak drobnost z lásky. Nejlepším dárkem pro 7,1% dotázaných je ten, o nějž si sami řeknou. Nicméně každého dárku si váží 42,7% dotázaných.

Aktuální vánoční průzkum

Naopak za nejméně žádaný nebo spíše nevhodný dárek považuje 9,8% dotázaných poukázku na adrenalinový zážitek. Nevhodné je coby vánoční dárek i erotické prádlo či erotické pomůcky, a to z pohledu 8,6% respondentů.

Vánoční svátky vnímá i přes předvánoční shon jako období klidu a pohody 30,2% veřejnosti. Jako radost pro děti pak představují Vánoce pro 16,2% dotázaných.

Vánoční půjčky

Kvůli nákupu vánočních dárků je ochotno se zadlužit v souhrnu 3,1% dotázaných. Což je o procento více než loni.

Jakkoli je zřejmé, že si jednoznačná většina domácí populace spojuje vánoční svátky s Ježíškem v souhrnu 81,8% veřejnosti se domnívá, že Vánoce jsou již spíše komerční událostí než právě křesťanským svátkem.

Aktuální vánoční průzkum