Policejní člun u Dolních Zálezel míjí jedoucí motorovou jachtu. „Hele, on vláčí. Otoč to," zavolá jeden z mužů v zeleném s nápisem Rybářská stráž, který sedí v člunu s policisty. Hlídači pořádku na největší české řece mají první úlovek.

Porybný Dalibor Havel vstupuje na loď a zprvu usmívajícího se muže jeho nálada rychle přechází. „Mně to tam nějak spadlo. A mám na tom woblera," snaží se vysvětlit, jak se jeho nástraha ocitla pěkných pár metrů za jedoucí lodí. Strážce nepřesvědčil, odebral mu povolenku. Chytat z obytné lodi se totiž nesmí.

Policisté budí respekt

Čtveřice porybných si policisty na kontrolu nevzala náhodou. Jednak mohou využít jejich člun, který má nízký ponor a výstupní rampu jako vyloďovací plavidlo. Také policisté budí respekt. „To, co se občas na Labi děje, to si lidé neumí ani představit. Jde doslova o drancování," vysvětluje Dalibor Havel.

Podle jeho kolegy Václava Turka mnozí lidé jezdí k vodě organizovaně. Chytají ryby jak na běžícím pásu. „Víme, že někteří s nimi obchodují. Prodávají ryby do obchodů nebo třeba jako velké kapry do soukromých revírů," vysvětluje Václav Turek. Přitom každého kapra většího než 70 centimetrů musí rybář na dolním Labi pustit zpět.

Po chvíli člun zastavuje u další lodi. I na ní jeden z rybářů vláčí. „To jsme netušili. Chlapi nám říkali, že nemusíme veslovat a viděli jsme to dělat i jiné," tvrdí. Vše ostatní mají v pořádku. Strážci jsou nyní shovívavější. „Dnes to máte jen s napomenutím," končí kontrolu.

Nepořádek a smrad

U vjezdu do žernosecké pískovny jdou na téměř zaručené místo. Sedí tam jen místní rybář, ale o kousek dál je nepořádek a smrad z výkalů. „Před týdnem tu byly dva karavany. Německé značky a lidi mluvili rusky. Škoda, že jste nepřijeli tehdy," říká rybář.

Na pískovně strážci napomenou muže, který byl daleko od prutů. Před půlnocí člun kotví ještě v Brné. Až do rána pak strážci chodí po břehu a zabaví ještě jednu povolenku.

„Děláme to ve svém volném čase, ale má to smysl. Labe je rybářský klenot a mělo by takové zůstat i pro naše děti," tvrdí Václav Turek.