VYBRAT REGION
Zavřít mapu

RECEPT DENÍKU: Šťáva z jablek dala řízku neobvyklou chuť

Ústí nad Labem - Pošlete nám na e-mail recepty.ustecky@denik.cz svůj oblíbený kulinářský recept a vyhrajte šek na tři sta korun do Sport Pubu.

11.1.2013
SDÍLEJ:

Návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen si mohli i tento čtvrtek objednat vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku. Hosté si pochvalovali šťavnatost řízků díky šťávě z jablek. Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

Šťáva z jablek dala řízku zvláštní chuť. Navíc je maso krásně šťavnaté. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku.

V minulém kole internetové ankety vyhrála Ludmila Bašovská s receptem na Vepřové řízky s jablky. „Recept vznikl jednou takhle po ránu, když jsem přemýšlela před vařením oběda, čím bych vylepšila řízky. Ve sklepě jsme měli hodně jablek a pořádně jsme už nevěděli co s nimi. Řekla jsem si, že je zkusím přidat do zapékací mísy k řízkům. Udělala jsem dobře. Děti i manžel se jen olizovali," řekla Bašovská.

Rychlé jídlo

Recept Deníku připravoval šefkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Martin Ječmen. „Jde o recept na rychlé jídlo. Spíše bych ho zařadil do minutkové kuchyně než do hotovek," uvedl Ječmen.

Kuchařka Ivana Derynková doplnila, že se zapékané řízky s jablky hodí na snadnou a rychlou večeři.

O vepřové řízky s jablky byl v restauraci na Zimním stadionu zájem. Jedním z hostů, který si ho objednal, byl Karel Kovařík. „Jsem řízkový, proto mě menu Ústeckého deníku přilákalo. Musím říci, že řízky s jablky jsou chutné. Nic bych jídlu nevytkl," uvedl Kovařík.

Kuchař smeknul

Další, kdo si vepřové řízky s jablky objednal, byl Jan Křiváček. „Recept mě v jídelním lístku zaujal. Živím se jako kuchař, tak jsem ho chtěl vyzkoušet. Musím smeknout. Zapečené řízky s ananasem či pomeranči už jsem jedl. S jablky ještě ne. Šťáva z jablek udělala řízek krásně šťavnatým a dodala mu zvláštní neobvyklou chuť. Je zajímavé, jak dokážou být kreativní domácí kuchařky," nešetřil chválou Křiváček.

Ludmila Bašovská získává za své vítězství v kulinářské soutěži šek na tři sta korun na konzumaci v restauraci Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu. Vyzvednout si ho může každý všední den na recepci Ústeckého deníku.

Vítězný recept: Vepřové řízky s jablky

Návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen si mohli i tento čtvrtek objednat vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku. Hosté si pochvalovali šťavnatost řízků díky šťávě z jablek. Suroviny: 4 ks vepřového masa, olej, sůl, černé koření, jablko větší, 4 plátky šunky, 4 plátky sýru Eidam, estragon

Postup: Plátky masa vyklepeme, na okrajích nařízneme a po obou stranách opečeme. Potom je osolíme a okořeníme. Jablko zbavíme jádra, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Řízky vložíme do zapékací mísy, překryjeme plátky šunky, kolečky jablek, plátky sýra, estragonem a v předehřátém grile nebo troubě zapečeme.

Ludmila Bašovská

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště

Čertovské roštěnky

Suroviny: 4 ks roštěné, sůl, pepř, 2 dl červeného vína, hořčice, kečup jemný, 50 g másla, 200 g cibule, chilli koření, olej.

Postup: Plátky roštěné nakrájíme na hranolky, naklepneme je, osolíme a opepříme. Do červeného vína zamícháme ostrou hořčici, kečup a chilli. Maso naložíme do marinády a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Pak je vyjmeme a dáme okapat. Poté maso opečeme na oleji ze všech stran. Přidáme pokrájenou cibuli na kolečka a orestujeme. Zalijeme zbytkem marinády. Povaříme 7 minut a nakonec zjemníme kouskem másla.

Karla Soukeníková

Zapečené vepřové s rajčaty

Suroviny: Vepřová krkovice, kysané zelí, rajčata, oregano, sůl, pepř.

Postup: Krkovici upečeme jako na klasické vepřo-knedlo-zelo a nakrájíme na větší kostky. Zelí slijeme z nálevu a pokrájíme. Rajčata nakrájíme na větší kostky. Všechny ingredience smícháme v zapékací míse, osolíme, okořeníme, přidáme vypečené sádlo a šťávu z masa. Poté dáme do trouby zapéct. Zelí se může také uvařit a ochutit, ale není to nutné.

Magdalena Provazníčková

Kuřecí s brusinkami

Suroviny: 4 kuřecí řízky, 200 g anglické slaniny, cibule, 120 g sterilovaných žampionů, 150 g brusinkového kompotu, 100 ml smetany ke šlehání, tymián, pepř, sůl.

Postup: Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Porce vložíme do pekáčku s pokrájenou cibulí, slaninou, žampiony a brusinkovým kompotem. Zakryjeme poklicí a dusíme cca 35 minut, pak odklopíme, přidáme smetanu a dle potřeby podlijeme. Dopečeme doměkka a dozlatova.

Lenka Pravdová

Autor: Petr Sochůrek

Hlasujte o nejlepší recept! (Každou hodinu můžete hlasovat znovu!)

Čertovské roštěnky

93 %

Zapečené vepřové s rajčaty

0 %

Kuřecí s brusinkami

7 %

Hlasovalo: 41

Anketa byla ukončena

11.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Z archivu Olgy Roučkové.
7

První česká žena na čtyřkolce, která bude na Dakaru, je z Děčína!

V národním parku objevili vzácného netopýra Saviova.

V národním parku objevili vzácného netopýra

Na hradbách Střekova strašil slavný hudební skladatel Richard Wagner

Střekov - Uplynulo 175 let od návštěvy Richarda Wagnera na Ústecku. Připomínku chystá pouze hrad Střekov. Tuto neděli.

Dostáváme hodně branek, není to dobré, ví Antonín Melka

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Slovan má zatím k ideálním výkonům v přípravě daleko. Hoří především obrana.

Taxíky připomínají auta Veřejné bezpečnosti. Bát se jich nemusíte

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Na žluto-bílé nízkonákladové taxíky si kvůli levné ceně počkáte večer i celou hodinu. 

Petr Gandalovič: Netušili jsme, kde se voda zastaví

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Po povodních v roce 2002 nastoupil do funkce primátora Ústí nad Labem. S jejich následky se Petr Gandalovič musel poprat a zajistit, aby zkáza v příštích letech nedosáhla takového rozsahu

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení