VYBRAT REGION
Zavřít mapu

RECEPT DENÍKU: Šťáva z jablek dala řízku neobvyklou chuť

Ústí nad Labem - Pošlete nám na e-mail recepty.ustecky@denik.cz svůj oblíbený kulinářský recept a vyhrajte šek na tři sta korun do Sport Pubu.

11.1.2013
SDÍLEJ:

Návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen si mohli i tento čtvrtek objednat vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku. Hosté si pochvalovali šťavnatost řízků díky šťávě z jablek. Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

Šťáva z jablek dala řízku zvláštní chuť. Navíc je maso krásně šťavnaté. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku.

V minulém kole internetové ankety vyhrála Ludmila Bašovská s receptem na Vepřové řízky s jablky. „Recept vznikl jednou takhle po ránu, když jsem přemýšlela před vařením oběda, čím bych vylepšila řízky. Ve sklepě jsme měli hodně jablek a pořádně jsme už nevěděli co s nimi. Řekla jsem si, že je zkusím přidat do zapékací mísy k řízkům. Udělala jsem dobře. Děti i manžel se jen olizovali," řekla Bašovská.

Rychlé jídlo

Recept Deníku připravoval šefkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Martin Ječmen. „Jde o recept na rychlé jídlo. Spíše bych ho zařadil do minutkové kuchyně než do hotovek," uvedl Ječmen.

Kuchařka Ivana Derynková doplnila, že se zapékané řízky s jablky hodí na snadnou a rychlou večeři.

O vepřové řízky s jablky byl v restauraci na Zimním stadionu zájem. Jedním z hostů, který si ho objednal, byl Karel Kovařík. „Jsem řízkový, proto mě menu Ústeckého deníku přilákalo. Musím říci, že řízky s jablky jsou chutné. Nic bych jídlu nevytkl," uvedl Kovařík.

Kuchař smeknul

Další, kdo si vepřové řízky s jablky objednal, byl Jan Křiváček. „Recept mě v jídelním lístku zaujal. Živím se jako kuchař, tak jsem ho chtěl vyzkoušet. Musím smeknout. Zapečené řízky s ananasem či pomeranči už jsem jedl. S jablky ještě ne. Šťáva z jablek udělala řízek krásně šťavnatým a dodala mu zvláštní neobvyklou chuť. Je zajímavé, jak dokážou být kreativní domácí kuchařky," nešetřil chválou Křiváček.

Ludmila Bašovská získává za své vítězství v kulinářské soutěži šek na tři sta korun na konzumaci v restauraci Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu. Vyzvednout si ho může každý všední den na recepci Ústeckého deníku.

Vítězný recept: Vepřové řízky s jablky

Návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen si mohli i tento čtvrtek objednat vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku. Hosté si pochvalovali šťavnatost řízků díky šťávě z jablek. Suroviny: 4 ks vepřového masa, olej, sůl, černé koření, jablko větší, 4 plátky šunky, 4 plátky sýru Eidam, estragon

Postup: Plátky masa vyklepeme, na okrajích nařízneme a po obou stranách opečeme. Potom je osolíme a okořeníme. Jablko zbavíme jádra, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Řízky vložíme do zapékací mísy, překryjeme plátky šunky, kolečky jablek, plátky sýra, estragonem a v předehřátém grile nebo troubě zapečeme.

Ludmila Bašovská

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště

Čertovské roštěnky

Suroviny: 4 ks roštěné, sůl, pepř, 2 dl červeného vína, hořčice, kečup jemný, 50 g másla, 200 g cibule, chilli koření, olej.

Postup: Plátky roštěné nakrájíme na hranolky, naklepneme je, osolíme a opepříme. Do červeného vína zamícháme ostrou hořčici, kečup a chilli. Maso naložíme do marinády a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Pak je vyjmeme a dáme okapat. Poté maso opečeme na oleji ze všech stran. Přidáme pokrájenou cibuli na kolečka a orestujeme. Zalijeme zbytkem marinády. Povaříme 7 minut a nakonec zjemníme kouskem másla.

Karla Soukeníková

Zapečené vepřové s rajčaty

Suroviny: Vepřová krkovice, kysané zelí, rajčata, oregano, sůl, pepř.

Postup: Krkovici upečeme jako na klasické vepřo-knedlo-zelo a nakrájíme na větší kostky. Zelí slijeme z nálevu a pokrájíme. Rajčata nakrájíme na větší kostky. Všechny ingredience smícháme v zapékací míse, osolíme, okořeníme, přidáme vypečené sádlo a šťávu z masa. Poté dáme do trouby zapéct. Zelí se může také uvařit a ochutit, ale není to nutné.

Magdalena Provazníčková

Kuřecí s brusinkami

Suroviny: 4 kuřecí řízky, 200 g anglické slaniny, cibule, 120 g sterilovaných žampionů, 150 g brusinkového kompotu, 100 ml smetany ke šlehání, tymián, pepř, sůl.

Postup: Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Porce vložíme do pekáčku s pokrájenou cibulí, slaninou, žampiony a brusinkovým kompotem. Zakryjeme poklicí a dusíme cca 35 minut, pak odklopíme, přidáme smetanu a dle potřeby podlijeme. Dopečeme doměkka a dozlatova.

Lenka Pravdová

Autor: Petr Sochůrek

Hlasujte o nejlepší recept! (Každou hodinu můžete hlasovat znovu!)

Čertovské roštěnky

93 %

Zapečené vepřové s rajčaty

0 %

Kuřecí s brusinkami

7 %

Hlasovalo: 41

Anketa byla ukončena

11.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
FOTO: Brná - Štětí
14

FOTO: Brná doma poprvé prohrála

Vlaky do hor na trati Most - Moldava využívá spousta turistů i sportovců.

Motoráky na Moldavu letos nevyjedou. Oprava vázne

Věčně mladý Jiří Suchý: Uvědomil jsem si, že se už blíží střední věk

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ – Ačkoliv Jiřímu Suchému, všeumělci, ověnčenému řadou prestižních ocenění, bylo nedávno 86 let, je stále velmi aktivní.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Neštěmice mají dva body, trenér ale spokojen není

Neštěmice, Litoměřice – Fotbalisté Neštěmic zabrali a konečně slaví v krajském přeboru bodový zisk. V duelu na půdě Litoměřicka zvítězili 5:4 na penalty, jenže ještě v 80. minutě vedli 4:2.

FOTO: Krásné počasi vytáhlo k Erbence na drakiádu stovky lidí

Ústí nad Labem - Stovky lidí začaly v neděli ještě před čtrnáctou hodinou, kdy bylo oficiální zahájení, plnit louku kolem Erbenovy vyhlídky. Konala se zde po několika letech znovuobnovená drakiáda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení