Hlasovat o dalším osudu automatů ve městě přišlo 13 417 lidí. Ti se v 93 % vyslovili pro zákaz heren. „Jsou to vysoká čísla a pro nás závazná. Velký argument pro to, abychom se hned na prvním jednání zastupitelstva snažuili předložit vyhlášku, která by herny ve městě zakázala," nastínil další postup Václav Pištora.

Více než stovka míst

Podle vyhlášky, která v Ústí nad Labem platí od roku 2007, je provoz automatů a videoterminálů povolený na více než stovce míst. Podle dat z ministerstva financí mělo město v loňském roce z hazardu přes 70 milionů korun. Peníze si mezi sebou rozdělují magistrát a městské obvody. Třetinu z nich podle memoranda Sdružení měst a obcí ČR se sportovci ČOV mají využívat na podporu sportu a kultury. Je to ale na jejich uvážení.

„Obvod nedává do sportu tolik, kolik slibuje," říká Ivan Nosek, který v referendu hlasoval na Klíši. Vyslovil se proti hernám.

Těžko dostupné místnosti

Řada lidí si stěžovala na to, že místnosti pro referenda byla v některých případech pro některé jen velmi těžko dostupná. Nejvíce kritizovali situaci na ZŠ Mírová, kde byla místnost pro referendum ve druhém patře. „Starší lidé, pohybově omezeni a invalidé se tam dostanou jen obtížně," nadával v ZŠ Mírová na Severní Terase jeden z voličů.

Řada lidí ale ani o konání referenda nevěděla.

Referendum vyhlásil soud

Referendum o zákazu hazardu vyhlásil v Ústí nad Labem na termín komunálních voleb krajský soud. Město se kvůli tomuto rozsudku obrátilo na Nejvyšší správní soud (NSS) s kasační stížností. Magistrát ho kvůli údajně nedostatečnému počtu podpisů pod peticí  považuje za víceméně nelegitimní. Ústecká radnice místo toho zpracovala návrh obecně závazné vyhlášky, která by měla hazard ve městě zakázat. Zastupitelé ji ale na zářijovém zasedání neschvalovali. Uložili pouze tajemníkovi magistrátu, aby zpracoval analýzu dopadu nulové tolerance na rozpočet města a městských obvodů.