„Z počátku to bylo podobné jako s jinými registry, měli jsme potíže s přístupem. Ale teď už to funguje bez problémů, přestupky tam zadáváme plynule," uvedl ředitel ústecké městské policie Pavel Bakule.

Jak dodal, do registru zadali již několik desítek přestupků. Mimo jiné za rušení nočního klidu nebo majetkového druhu.

„Zatím se nám nestalo, že bychom někoho zadávali do registru podruhé, ale obávám se, že to brzy přijde," předpovídá Pavel Bakule.

Zvýšení postihů za opakované přestupky je opravdu citelné, může činit i padesát procent původní sazby. V případě přestupků proti veřejnému pořádku jsou horní hranice ukládaných pokut zvýšeny z deseti tisíc korun na patnáct tisíc korun, z 20 tisíc korun na 30 tisíc nebo z 50 tisíc korun až na 75 tisíc.

U přestupků proti občanskému soužití a proti majetku se postihy zvyšují z 20 000 na 30 000 Kč.

NEZAPLATÍ NIC

„Zvýšené postihy jsou sice varující. Bohužel, opakované přestupky nejčastěji páchají lidé, z kterých nedostaneme pokuty v původní výši a nezaplatí ani ty zvýšené," poznamenal Pavel Bakule.

S registrem přestupků pracuje i městská policie v Chabařovicích. „My do něj přestupky nezadáváme, to za nás dělá radnice, zatím jsme však nedávali žádný podnět. Můžeme do registru nahlížet a myslím si, že to do budoucna může být užitečný nástroj, jak recidivisty postihovat," uvedl velitel strážníků Josef Šittner.

Také podle jeho názoru zůstanou dál někteří nepřizpůsobiví lidé nepostižitelní. „Ale pro ty takzvaně slušnější může být hrozba zvýšené pokuty dostatečně varující," poznamenal Josef Šittner.

S registrem pracuje i Policie ČR. „Už jsme několik případů recidivistů zaznamenali. Ale registr je v provozu krátkou dobu, až se naplní a bude v něm více údajů i z Ústecka, bude postihů za opakované přestupky více," sdělila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.