Opozice vedení města tlačí k tomu, aby co nejrychleji projednalo vyhlášku regulující hazard. Radní chtějí čas, jsou ve funkcích jen několik týdnů.

Připravili dvě verze vyhlášek

Nová koalice má ve smlouvě o spolupráci pasáž, ve které říká, že by hazard chtěla vymýtit z centra města a dostat ho pod přísný dozor policie a kamerového systému. „To samozřejmě platí. Je to jedna z našich priorit," uvedl náměstek primátora Jiří Madar.

Hnutí PRO! Ústí, které nejvíce před loňskými volbami tlačilo na zákaz, případně tvrdou regulaci heren, dnes chce, aby radní projednali návrh na regulaci. Ještě v době, kdy byli v radě, návrh připravili.

„Dvě verze vyhlášek jsou kompletně připravené, stačí si vybrat. Nyní bychom rádi tyto návrhy podrobili veřejné diskusi, získali vyjádření obvodů, rady města a ministerstva vnitra," uvedl lídr hnutí Martin Hausenblas.

Náměstek Madar potvrdil, že výzvu dostali, ale zatím je příliš nová. „Pokoušel jsem se zjistit, zda nějaký zpracovaný návrh na městě zůstal, ale nic jsme zatím nenašli," uvedl. Chce se proto s návrhy nejprve seznámit.

Referendum mělo nízkou účast

Příliš se mu nelíbí varianta ponechat ve městě jedno centrální místo. Tím by podle návrhu měly být přízemní prostory v parkovišti pod Mariánskou skálou. Město se je již řadu let snaží neúspěšně pronajmout a na možném nájemném tak tratí statisíce korun ročně.

„To by odporovalo myšlence nemít herny v centru města," vysvětlil náměstek Madar. Očekává, že k případnému nápadu na regulaci se nejprve musí vyjádřit obvodní radnice.

Spojit se s vedením města chtějí i lidé z iniciativy Ústí bez hazardu, která vloni stála za vypsáním místního referenda o hernách. „To, co jsem našel ve smlouvě o spolupráci, se mi docela líbí. Ale rád bych věděl, co se za tím konkrétně skrývá," řekl zakladatel iniciativy Václav Pištora.

V loňském referendu se 93 procent lidé vyslovilo pro zákaz heren. Kvůli nízké, osmnáctiprocentní účasti ale hlasování nebylo závazné.