Připojili se tak k Jablonecké výzvě řidičů BusLine, která požaduje pro řidiče důstojné pracovní podmínky včetně odpovídajícího platu.

Propad platů řidičů

„Nesouhlasíme s tím, jak jsou nastavována výběrová řízení ve veřejné dopravě. Například v Ústeckém kraji vedl tlak na snížení ceny dopravy k propadu platů řidičů. Řada kolegů již odešla, ostatní musí zvládat více práce za nižší plat," vysvětlil odborový předák Jiří Kuchynka z firmy BusLine.

Do protestu se podle jeho informací zapojí tisíce řidičů z firem většiny krajů v Čechách a na Moravě.

„Spolu s kolegou pojedeme historickým autobusem Škoda 706 RTO na ministerstvo dopravy, kde chceme kolem jedenácté hodiny předat naše prohlášení a další dokumenty. Autobus RTO jsme zvolili jako připomínku toho, že v době, kdy tyto vozy jezdily na linkách, tak byl řidič někdo," doplnil Jiří Kuchynka.

Dobrovolné rozhodnutí

V Ústeckém kraji uvidí cestující řidiče ve vestách nejen na linkách BusLine ale i jiných společností.

Do protestu se zapojí také řidiči Dopravního podniku města Ústí nad Labem. „Kolik lidí si nakonec vestu oblékne, zatím nevím, záleží na dobrovolném rozhodnutí každého řidiče, ale určitě budeme vidět. Protest začíná s prvním ranním výjezdem a končí poslední večerní jízdou," řekl předseda odborů v DPMÚL Jan Hampejs.

Ústečtí odboráři vedou již delší dobu jednání s představiteli města o zlepšení svých pracovních podmínek. „S paní primátorkou jsme se sešli osmého srpna, další schůzka je domluvena na 20. říjen," dodal Jiří Hampejs.

Řidiči v Jablonecké výzvě například požadují změnu posuzování veřejných zakázek v dopravě s důrazem na plat řidiče. Ten by se podle dalšího požadavku měl pohybovat nejméně na úrovni 1,75 násobku minimální mzdy.