Olga Oliwye Soukupová módní stylistka a osobní nákupčí, se stala Blogerkou roku v kategorii Objev roku po pouhých třech měsících blogování.

Spolupracovala s českými i zahraničními módními časopisy, známými osobnostmi českého showbyznysu, účinkovala v několika televizních pořadech o módě. Vystudovala prestižní módní školu v Moskvě a Miláně, je držitelkou mnoha certifikátů ve svém oboru.

Co je hitem letošní plesové sezony?
Letos, stejně jako několik posledních sezon, vládne minimalistická elegance. Čím méně zdobení a více jednoduchosti, tím lépe. Doby obřích šatů, osázených flitry, jsou dávno pryč. Řiďte se heslem „méně je více".

Olga Oliwye Soukupová.Co byste lidem doporučila a co se líbí vám?
Doporučuji rozhodně dlouhé šaty na zem, které k této příležitosti patří. Pokud chcete být originální a trochu extravagantní, zkuste se obléknout v pánském stylu, například ve smokingu, cigaretových kalhotách do pasu, bílé košili a vysokých podpatcích budete originální a maximálně elegantní zároveň. Celkový outfit doplní psaníčko, větší kabely na ples rozhodně nepatří.

Jaké jsou nejčastější prohřešky v oblečení na plesech? Jak se určitě nelíčit a neoblékat?
Nejčastěji bohužel vidím mladé slečny, které na sobě mají minišaty z úpletu, které působí jako delší tílko. To je pro plesový dress code naprosto vyloučené. Dalším úskalím jsou boty, mnohdy dámy, ale i pánové, volí špatnou obuv pro tento večer, o teniskách a balerínkách raději pomlčím. Dalším faux pas jsou také tělové silonky. Co se týká líčení a účesu, tam si můžete vyhrát, ale vždy dodržujte pravidlo zvýraznění jedné partie (oči nebo rty), zbytek nechte přirozenější. Základem je zdravě vypadající pleť. U vlasů je trendem přirozený look, lokny a třpytky ve vlasech jsou také pasé.

Chodíte na plesy? Kolik času vám zabere příprava?
Ano, každý rok navštívím alespoň jeden ples a užívám si to, vždyť dnes je tak málo příležitostí, kdy si můžete s elegancí opravdu vyhrát. Co se týče přípravy, mám většinou předem vymyšlený outfit, letos jsem si také poprvé šaty na ples sama ušila. Samotné přípravy, jako líčení a účes, mi pak zaberou přibližně dvě hodiny.

Mají Severočeši styl? Co byste jim vytkla/poradila, ať už na plesech či v běžném životě?
Bohužel musím konstatovat, že většina lidí v severních Čechách, které potkáte běžně na ulici, styl moc neřeší. Nemyslím si, že by to bylo o penězích, ale spíše o nedostatečné informovanosti o tom, co se nosí, lépe řečeno když okolo sebe vidíte neustále faux pas, jako laik si pomyslíte, že je to tak v pořádku a vlastně se to nosí, tak proč bych to nenosil i já. Naopak se zde lidé bojí trochu vybočit z davu, kvůli tomu, že by poutali pozornost (což není vždy na škodu!). Proto zde vládne tak trochu uniformita a dámu v klobouku nebo elegantního pána potkáte jen málokdy. Spíše se zde oblékají lidé sportovně, což je škoda.

Věříte, že šaty dělají člověka? Vrací se k vám lidé s tím, že jste jim novým stylem změnila život?
Ano a ten pocit je k nezaplacení. S většinou klientů pracuji dlouhodobě a mnohdy mě kontaktují i jejich partneři s děkovnými reakcemi, což mě těší ještě více. I když si může mnoho lidí myslet, že móda je přežitek a důležité jsou spíše lidské kvality, to, jak se oblékáme, o nás mnohé vypoví. Navíc, pokud usilujete o povýšení nebo novou práci, je první dojem velmi důležitý a celkový vzhled může z velké části ovlivnit úsudek vašeho zaměstnavatele.

Co vlastně dělá osobní nákupčí? Bylo by v Ústí nad Labem kde nakupovat?
Jako osobní nákupčí funguji tím stylem, že po úvodní konzultaci, kde u kávy proberu s klientem důvody, proč si mě vlastně najal (neví, jak věci vzájemně kombinovat, bezradně stojí nad přeplněnou skříní, ale vlastně nemá co na sebe, byl dlouho na mateřské dovolené a chtěl by být trendy a chic, usiluje o nové pracovní místo, apod.), se vrhneme na samotné nákupy, kde společně projdeme vybrané obchody podle toho, co konkrétně sháníme. Zkoušíme různé střihy a kombinace, aby klient v závěru sám pochopil, po čem by se měl při nákupech dívat a co mu vlastně sedí. Mnohdy je to ale tak, že si klient raději šetří a nenakupuje do další schůzky se mnou, kde použijeme rozpočet přesně na ty věci, které perfektně sedí, doplní jeho šatník a může je vzájemně kombinovat. Co se týká nakupování v severních Čechách, nejlepší jsou nákupní centra, kde najdete více obchodů pohromadě a ušetříte tak svůj čas.