Vystudovat bakalářské studium a pokračovat v magisterském. To umožnil Romský vzdělávací fond studentce ústecké univerzity Zuzaně Kančiové. Jeho zakladatelé doufají, že spolu s dalšími Romy, kteří budou mít vysokoškolské vzdělání a úspěšnou kariéru, bude příkladem pro další mladé lidi z tohoto etnika.

„Moje máma je samoživitelka a asi by studium neutáhla. Musela bych chodit na brigády. V Ústí je obtížné ji sehnat, a navíc bych neměla tolik času na učení," popisuje svoji zkušenost Zuzana Kančiová

Sedm statečných

Na informační schůzku žadatelů o studium, která se v pondělí konala v ústeckém muzeu, dorazilo šest dívek a jeden muž. Chtěli vědět, co budou muset udělat, aby peníze dostali. Do zažitého stereotypu příslušníka romského etnika rozhodně nezapadali. Když promluvili, bylo poznat, že se jedná o vzdělané mladé lidi.

„Fond podporuje studenty na bakalářském, magisterském nebo doktorandském studiu," uvedla česká koordinátorka Iva Hlaváčková.

Zájemci o stipendium, kteří přišli, většinou nejsou nováčci. Mnozí již příspěvek dostávají. Musí ale žádat každý rok.

„Dozvěděla jsem se o něm před lety ve škole. Studuji na ústecké univerzitě jednooborovou češtinu. Již jsem skončila bakalářské studium, nyní jsem na navazujícím magisterském," popsala Zuzana Kančiová. A chtěla by se třeba lépe naučit anglicky.

Musíte být Rom

Romský vzdělávací fond poskytuje podporu Romům ze šestnácti zemí světa. Na jeden rok může žadatel dostat až 800 eur na učebnice, ale i na pokrytí dalších nákladů. A až 1200 eur v případě, že platí školné na soukromé vysoké škole. Peníze do fondu věnoval miliardář George Soros, který se v oblasti romských práv a vzdělávání Romů dlouhodobě angažuje.

„Žadatel musí deklarovat, že je Rom a veřejně tak vystupovat," vysvětlila Iva Hlaváčková.

To ale k získání stipendia rozhodně nestačí. Nejdůležitějším kritériem je prospěch. Zájemce musí také napsat vlastní esej o problematice Romů. A předložit referenční dopis, nejlépe od svého vysokoškolského profesora.

Angažovanost

Kdo chce peníze dostat, musí také nově prokázat, že pracuje pro nějakou romskou organizaci. S tím mohou mít někteří problém, i když většina z nich jako dobrovolníci někde působí. „Pracuji pro oblastní charitu s dětmi. Až na jedno jsou všichni Romové. Ale to není romská organizace," podivovala se jedna z dívek. Podobný problém měla i další žadatelka.

Podle Ivy Hlaváčková bude taková praxe nejspíše stačit. Dodala, že čeští Romové jsou úspěšní. Stipendia dostane více než 60 procent z těch, kteří požádají.