A pravděpodobně bude v hrátkách s námi i nadále pokračovat. Potvrzují to meteorologové. O tom jaké komplikace způsobila úterní ranní silná chumelenice v dopravě čtěte zde: Poslední březnový den překvapil. Sníh ochromil dopravu a zaměstnal hasiče

Chladno i na Velikonoce

„Je to charakter počasí typický pro toto roční období. Přes naše území v rychlém sledu přechází několik front, provázejí je srážky a ochlazení. I když ze středy na čtvrtek zřejmě ustane silný vítr, s chladným počasím musíme počítat i na Velikonoce," sdělil Deníku Martin Novák, prognostik Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem na Kočkově.

Právě silný vítr je a v následujících hodinách stále bude způsobovat velké problémy a to nejen na silnicích. "V noci teploty mohou klesnout pod nulu a šoféři se tak ve středu ráno musí znovu připravit na ledovku. Vítr přitom bude silnější než v pondělí," doplnil další z ústeckých meteorologů Radek Tomšů. Výstraha prozatím platí pro zbytek úterý a na středu.

V úterý pozdě odpoledne silný vítr proháněl čerstvě vyvezené popelnice po Severní Terase. Ty zhusta narážely do zaparkovaných aut.

Rozbředlý sníh leží na silnicích II. a III. třídy ve vyšších polohách kraje. Cestáři varují před sněhovými jazyky v Krušných horách.

Smrk ohrožoval nádraží

Napilno mají kromě silničářů také hasiči. Během úterního dopoledne vyjeli v Ústeckém kraji k 16 událostem v souvislosti s rozmary počasí. Odpoledne museli vyjíždět dokonce k 68 neplechám, které napáchal silný vítr.

"V Ústí nad Labem hasiči odstranili spadlou větev z vozovky v ulici Jana Zajíce, strom na Střekově, v Litoměřické ulici na Střekově rovněž vyčistili kanály, aby mohla odtéct voda ze zatopené vozovky, v Libouchci odstranili nakloněný smrk u nádražní budovy," vypočítal dopolední zásahy na Ústecku mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Odpoledne si na Ústecku připočítali dalších 11 zásahů. "Hasiči například zajistili utrženou lepenku na budově VOZP v Ústí nad Labem, uvolněný plech nad stříškou balkonu na Severní Terase a uvolněné plechy na střeše v malířském koutku na Střekově. Zabezpečovali také utrženou střechu v Chuderově či utržené plechy na střeše domu na Špitálském náměstí," doplnil Marvan.

Dá se předpokládat, že neprožijí ani klidnou noc. Ve 20.00 hodin již počet jejich výjezdů za úterý převýšil číslo 150.

Kalamitní stav v Libereckém kraji

V pohotovosti jsou rovněž energetici. Výpadky proudu kvůli zpřetrhaným drátům elektrického vedení hlásí lidé z různých míst kraje. "Byly to závady na vysokém napětí, všechny lidi máme kvůli předpovědi v pohotovosti," řekla mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Ve 20.00 vyhlásil ČEZ kalamitní stav v okrese Česká Lípa, o hodinu později jej energetici rozšířili na okresy Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily. "V terénu jsou poruchové čety Skupiny ČEZ, které pracují na obnovení dodávek našim zákazníkům. Se silným větrem se potýkají v podstatě od včerejšího večera. V průběhu dne se montérům podařilo na řadě míst poruchy opravit a dodávky elektřiny obnovit. Situaci komplikuje stále silný vítr, který láme stromy a větvě, které pak padají do vedení," přiblížila Hollingerová.

Problémy s dodávkami elektřiny jsou i v Ústeckém kraji. Čtenáři hlásí problémy například ze Zálužic u Žatce. Bez proudu jsou tam už od 19.15 hodin.

Zákazníci mohou volat na poruchovou linku 840 850 860 i na zákaznickou linku 840 840 840, která je jim k dispozici nepřetržitě 24 hodin.

Hladiny i průtoky stoupají

Stoupá také hladina řeky Labe. Důvodem jsou vydatné srážky v minulých dnech, kdy výrazně stoupla hladina horních toků. V úterý 31. března v 11.30 hodin dosahovala výška hladiny v Litoměřicích 315 cm. V pondělí v 7 hodin ráno to byl přitom stav 207 cm.

Výrazně vzrostl také průtok v korytě řeky. V pondělí to bylo 198 metrů krychlových za sekundu, v úterý před polednem už 458 metrů krychlových. Vzhledem k tajícímu sněhu a pokračujícím srážkám se očekává další vzestup hladiny. První povodňový stupeň zatím vyhlášen není. Ten přichází až při překročení hranice 450 cm na litoměřickém vodočtu.

Druhého povodňového stupně odpoledne dosáhla Mandava ve Varnsdorfu na Děčínsku. Říčka, jejíž hladina má obvykle výšku 20 centimetrů, stoupla k hranici metru. Třetí stupeň, tedy ohrožení, se na Mandavě vyhlašuje při výšce hladiny 110 centimetrů.