VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rychta vaří radioaktivní pivo

Ústí nad Labem - Jmenuje se Kosmik na památku objevu kosmického záření, k pití bude v srpnu, na sté výročí.

11.7.2012 1
SDÍLEJ:

Rituál ozáření piva Kosmik provádí Čestmír Berčík z Úřadu pro jadernou bezpečnost.Foto: DENÍK/Janni Vorlíček

Počítač Geiger Müllerův, tedy detektor radioaktivního záření, vrká jako splašený holub. O to víc, oč se jeho senzor přibližuje k jáchymovskému smolinci z muzejních sbírek v Ústí nad Labem. „To zní jako cikády," podivuje se ústecký historik Martin Krsek.

Že by muzejníci chtěli hazardovat se zdravím Ústečanů? Kdepak. „Předáváme tu rituálně novému ústeckému pivu kosmickou Sílu," směje se Václav Houfek, vědecký tajemník muzea. „Kdo zná Star Wars, ví, o čem mluvím. Původně jsme do piva chtěli nalít radioaktivní vodu, ale to sládek zakázal."

Skutečně, Čestmír Berčík z ústecké pobočky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost s „geigerem" a kusem smolince v ruce obchází varnu v těsné blízkosti kotlů s pivem.

„Ve skutečnosti to záření ze smolince není nebezpečné," vysvětluje později Berčík. „Dosahuje jen 4 mikrosiewertů za hodinu, což je zhruba ekvivalent kosmického záření ve výšce 8 kilometrů. To máte běžně při každém letu v dopravním letadle."

Přítomní hosté se spokojeně pochechtávají a občas utrousí vtipnou poznámku. „Abyste pak v noci nezačali světélkovat," ozývá se z davu. „To snad ne, měli jsme to celou noc na stole a ještě nesvítíme," uklidňuje s humorem Houfek.

Celou tuhle legraci ovšem nepořádají muzejníci jen kvůli samotnému pivu. „Domluvili jsme se s minipivovarem Na Rychtě, že uvaří speciální pivo ke stému výročí objevu kosmického záření, které během balonového letu nad Ústím objevil rakouský fyzik a nositel Nobelovy ceny Victor Franz Hess," pokračuje historik Krsek.

A co pivo? To zrovna vaří. Dostalo na památku objevu jméno Kosmik. Zájemci ho poprvé ochutnají přesně v den význačného jubilea v ústeckém muzeu, kde historici zahájí výstavu „Ústí ve službách vědy". Tedy 7. srpna.

„Je to dvanáctistupňový, světlý ležák," popisuje ho sládková Martina Vaterová. „Dostal speciální chmelení z nové odrůdy chmele Saacz Late z chmelařského institutu v Žatci. Měl by pivu dodat příjemnou hořkost."

Autor: Janni Vorlíček

11.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Libouchce se radují z branky.

Kluby z nižších krajských soutěží finišují s přípravou

Ilustrační foto.

V Trmicích opravují sportovní areál a zdravotní středisko

Ostuda fotbalu zmizí. Mojžíři pomůže město

Mojžíř - Neutěšené zázemí fotbalistů v Mojžíři přestane být ostudou klubu. Ústečtí zastupitelé totiž odsouhlasili štědrý příspěvek na nové.

FOTO: Hasiči z Ústeckého kraje urvali na Světových hrách stříbro

Ústecký kraj /Los Angeles – Další cenný kov si zasloužili hasiči z Ústeckého kraje na Světových hasičských a policejních hrách v Los Angeles.

Policisté odhalili řidiče - opilce v Předlicích

Ústí nad Labem - Policisté při jedné z nočních hlídek zastavili v Předlické ulici vůz VW Polo.

Beran versus Česlák: Derby pohledem trenérů

Ústí nad Labem - Další derby Neštěmic s Brnou je minulostí. Jaké bylo pro trenéry obou celků?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení