„Láká je, že kolem sebe vidí věci z reklam, které se představují jako recept na štěstí. Slečna si třeba půjčí dvacet tisíc, koupí si za to značkovou kabelku a oblečení a cítí se, že lépe zapadá do společnosti. Pak ji ale najednou vyhodí z práce a dluhy se navyšují," vysvětlila psycholožka Zuzana Spurná.

S půjčkami začíná mládež na severu Čech už v patnácti letech. V Ústeckém kraji žije druhý nejvyšší počet mladých dlužníků do 24 let z celé České republiky. 

POTŘEBOVALA PENÍZE NA STUDIUM

U některých dluhy vznikají i kvůli studiu na vysoké škole. „Rodiče mě už nemohli podporovat na vysoké, tak jsem si půjčila několik tisíc, abych mohla platit pronájem, jídlo a další výdaje. Pak jsem si našla brigádu, která stačí na pokrytí splátek," popsala třiadvacetiletá Martina, která studuje v Ústí nad Labem.

Mladí na severu Čech dluží v průměru necelých šest tisíc korun. To, že většinou nepotřebují velké částky, potvrzují i statistiky.

„Prakticky všichni dlužníci do čtyřiadvaceti let si půjčují nejvýše třicet tisíc korun. Celorepublikový průměr dlužné částky je necelých devět tisíc," popsala Markéta Fixová, mluvčí společnosti KRUK, která se specializuje na správu pohledávek bank.

ÚČTY ZA TELEFON PLATÍ POZDĚ

Dluhy mladých ale nebývají jen výsledkem půjčky. „Vznikají třeba i pozdní úhradou závazků. Například sedm procent lidí od 18 do 29 let přiznává, že svůj účet za mobilní telefon platí po termínu splatnosti," dodala Fixová s tím, že nejčastěji jde o malé dluhy do tisícovky.

Další skupina mladých si půjčuje na vybavení domácnosti. „Nebo na obnovu velkých spotřebičů, jako jsou ledničky nebo pračky. Mezi věkovými skupinami ale není příliš rozdíl. Mladí častěji tíhnou k půjčkám na drobnou elektroniku a starší ročníky naopak k rekonstrukcím bydlení. Rozhodně ale nejde o pravidlo," uvedla mluvčí společnosti Home Credit Zuzana Bienvenu.

O půjčky nejčastěji žádají muži. „O investici ale často rozhoduje žena," přiblížila manažerka České spořitelny Veronika Benešová.

Pro mladé lidi je stále důležitější získat základy finanční gramotnosti, aby věděli, jak hospodařit s penězi. Ve splácení studentům pomáhají nejrůznější brigády. Ze statistik Eurostatu ovšem vyplývá, že v České republice pracují mladí lidé při studiu v menší míře než v ostatních zemích EU.

Zatímco u nás pracuje přibližně desetina studentů od 20 do 24 let, průměr v EU je více než trojnásobný.