Obchodníci s chudobou teď budou mít v Ústí o něco těžší kšefty. Změna zákona platná od června totiž umožňuje obcím a městům omezit výplatu sociálních dávek lidem, trvale bydlícím v lokalitách, které úředně označí za problémové. Tedy tam, kde lidé páchají přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití, majetku, nebo kde je ohrožená výchova dětí.

STAROSTOVÉ TIPUJÍ PROBLÉMOVÉ LOKALITY

„Obec vymezí určité místo, kterým může být i konkrétní číslo popisné nemovitosti, kde eviduje vyšší výskyt sociálně nežádoucích jevů a přestupků. Poté může požádat pověřený městský či obecní úřad o vydání takzvaného opatření obecné povahy. Lidem, kteří tu bydlí, už nevznikne nárok na doplatek na bydlení,“ popsala úřednice ústeckého magistrátu Lenka Jaremová.

Vedení krajského města v souvislosti s novelou zákona o pomoci v hmotné nouzi oslovilo starosty jednotlivých městských obvodů, aby takové problémové lokality v místech, kde působí, vytipovali.

Podle náměstka ústecké primátorky Jiřího Madara je to po dlouhé době jedna ze zákonných možností, jak zabránit přílivu nepřizpůsobivých. Prý se rozhodli ji využít okamžitě, ale ve statutárním městě se čtyřmi obvody je to složitější.

Prověřování vyhořelého a zříceného domu v Předlicích.
Vyhořelý dům v Předlicích stále ještě stojí a ohrožuje kolemjdoucí

„Chtěli jsme znát názor starostů všech obvodů, abychom společně mohli bojovat proti tomu, aby do našeho města nepřišli nepřizpůsobiví z míst, kde toto opatření přijali dříve než my,“ popsal náměstek Madar.

Pro novou formu omezení doplatku na bydlení nyní zpracovávají podklady. K nim se bude muset vyjádřit policie i odbor sociálně právní ochrany dětí. Na jejich základě pak magistrát vydá opatření omezující doplatek na bydlení.

PATOLOGICKÉ JEVY V PŘEDLICÍCH

Karel Karika, místostarosta centrálního obvodu, kde se nachází problémové Předlice, si ale myslí, že třeba jeho radnice k tipování není kompetentní, protože nemá k dispozici policejní a magistrátní statistiky.

„Chápu, že například ubytovny v Neštěmicích nebo na Střekově jsou jednoznačné. Ale já si nedovedu představit, jak bych bez těchto informací měl vytipovat domy v Předlicích, v nichž dochází k patologickým jevům,“ poznamenal Karika.

Dodal, že zároveň ani neví, co s lidmi, kteří už nebudou mít nárok na doplatek na bydlení. „Jak jim pomůžeme, když máme tak málo bytů?“ ptal se místostarosta.

Zástupce ředitele městské policie Jan Novotný řekl, že strážníci nemohou problémovou lokalitu označit. „Nejvíc přestupků ale evidujeme v centru města, Krásném Březně, Neštěmicích a Mojžíři,“ dodal.

Předlice objektivem Jany Plavec.
Jak dobře žít v Předlicích? „Koupit si dům a udržovat ho,“ říkají starousedlíci