Třicet velkoformátových fotografií mezinárodně oceňovaného fotografa Petra Slavíka zachycuje život zvířat napříč kontinenty. Medvěd s čerstvým úlovkem z dálné Kamčatky, levhart v ranní mlze z Jižní Afriky, vlci v promrzlých lesích Minnesoty. Hodiny čekání i náhlá setkání tváří v tvář zachycena fotoaparátem muže, který nalezl smysl svého života v hledání posledních střípků divočiny.

Vernisáž fotografií se uskutečnila ve středuvečer v Muzeu města Ústí nad Labem. Návštěvníci si mohou fotografie v muzeu prohlédnout od čtvrtka 10. ledna do 20. února.

Svoboda v srdci

Petr Slavík miluje divokou přírodu a její obyvatele. Nejprve se jen tak toulal po světě, s pár dolary v kapse a svobodou v srdci. Dnes se do divočiny vydává s batohem plným fototechniky, který si sebou bere i na těžko přístupná místa naší planety. Do tropických deštných pralesů, na zamrzlé pláně Arktidy nebo do hustých lesů Minnesoty… Ani fakt, že výpravy do tak odlehlých míst nejsou vždy úspěšné, ho nedokáže odradit.

Jako profesionální fotograf přírody totiž ví, že příroda obdaruje hlavně ty trpělivé a pokorné. A tak je stále na cestě za jejími mizejícími panenskými krásami a za vymírajícími nebo dosud málo prozkoumanými živočišnými druhy. Na Filipíny se vypravil za nártounem, tvorem malým jako lidská dlaň, do Himálají za sněžným levhartem, nepolapitelným duchem těchto hor, na Kamčatku za jedním z největších poddruhů medvěda hnědého…

Kus bohatství

Už přestal počítat, kolikrát kde byl a kolikrát se tam vrátil. Stále více si vychutnává samotný okamžik, kdy může být v blízkosti tvorů, bez nichž by tato Země přišla o kus svého bohatství.

Za své fotografie získal řadu mezinárodních cen, mezi které patří i Photographer of the Year 2011 nebo zlatá medaile v soutěži Trierenberg Super Circuit. Je autorem publikace Divoká srdce věnované tvorům chovaným v zajetí a spoluautorem knihy Divoká planeta.

Podílí se na charitativních projektech spojených s ochranou přírody. Pravidelně publikuje v magazínech zaměřených na přírodu a cestování. Má za sebou řadu autorských výstav.