S koncem školního roku přichází i čas školních výletů. Pokud chce škola dopřát dětem zajímavý zážitek, musí počítat s odpovídajícími náklady. Záleží ale jen na škole, jak vysokou částku rodiče zaplatí. To platí i v případě takzvaných škol v přírodě.

Třídy mají fondy

Možností financování existuje několik. „Část nákladů na výlety hradí rodiče. Každá třída má svůj fond, ze kterého to lze také zčásti zaplatit. Do fondu přispíváme například rozpočítáním výtěžku ze sběru starého papíru," popsal například ředitel Martin Kolský ze ZŠ Nová na Kamenném Vrchu.

Dalším faktorem, který ovlivňuje výslednou částku, pro niž bude muset rodič sáhnout do peněženky, je aktivita rodičovského sdružení. Podobně jako na ZŠ Mírová na Severní Terase. Ta pořádá ke konci roku týden výletů. „Někdy se objeví i nějaký sponzor nebo dotační program, ale to rozhodně nebývá pravidlem," poznamenal Kamil Veigend, ředitel školy.

Jeho škola má sportovně zaměřené třídy, které jezdí na letní i zimní soustředění a jako jinde, na lyžařský výcvik v sedmé třídě. „To všechno jsou náklady, které na rodiče dopadají," řekl ředitel Veigend.

Místo výletu koncert

Co se výletů nebo třeba škol v přírodě týká, bývají ředitelé opatrní. „V poslední době jezdíme s našimi žáky do Opárna. To je v podstatě za rohem. Pět dní vychází na sedmnáct stovek. Přesto se stane, že některé děti nejedou," vysvětlil Martin Kolský ze ZŠ Nová.

Rodiče by většinou rádi svým dětem dopřáli pobyty na čerstvém vzduchu nebo zajímavou exkurzi. Musejí ale dobře počítat.

„Je to otázka kompromisu. Na školní výlety je posílám, i na koncerty. Ale škola v přírodě je příliš. Na to holt nemáme," dodala Martina Procházková, matka desetiletého Kryštofa.