Na řadě míst už se pustili do náhradní výsadby. „My jsme náhradní výsadbu nenařizovali. Nebylo to nutné. Stromy byly nemocné, často rostly hustě a na nevhodných lokalitách. Záleží proto na dobrovolnosti majitelů, zda se do výsadby pustí," vysvětlila Simona Heymerová, vedoucí odboru životního prostředí ústeckého magistrátu.

Na pozemcích města probíhá v tuto chvíli inventarizace zeleně. „V rámci pasportu budou postupně vyhledávány i prostory vhodné pro náhradní výsadbu," doplnila mluvčí města Romana Macová.

SÁZÍ VĚTŠINOU TŮJE

„Náhradní výsadba kvůli smrkům nařízena nebyla. Přesto jsme tam, kde to bylo třeba, nové stromy vysadili. Bylo jich asi čtyřicet. Většinou to byly tůje nebo jiné jehličnany. Také jsme se domluvili s občany v místech, kde se kácelo, a dali jsme jim sazenice, aby si je vysadili podle svého uvážení," uvedla Monika Králová, která má na obvodní radnici Město na starosti zeleň a čistotu.

„Za smrky pichlavé jsme nic nesázeli, ale nové stromy sázíme prakticky pořád," uvedl tajemník obvodu Severní Terasa Petr Vlasák. „Teď právě děláme náhradní výsadbu za stromy, které byly pokáceny při stavbě parkoviště. Místo nich sázíme javory a keře tavolníky," doplnil Petr Vlasák.

O náhradní výsadbě rozhoduje odbor životního prostředí v řadě případů již při povolení kácení. „Při výběru vhodných druhů pro výsadbu budou zohledněny nejen estetické hodnoty dřevin, ale i růstové podmínky a nároky, odolnost 
a citlivost k podmínkám 
v městském prostředí," vysvětlila Romana Macová.