Dokázala to jeho sobotní Posvícenská zábava, jejíž pět drog bylo: povidla, mák, rozinky, cukr a tvaroh. Podařilo se z nich upéct stůl plný dobrot. Bylo jich víc než loni, spolek musel „postavit" dvě komise. Jednu pro děti, druhou pro dospělé.

FAJN SEBRANKA AMATÉRŮ

Od začátku bavil před restaurací U Kapličky country „šraml" ÚSA, „Ústecká sebranka amatérů". Vsadila na hity Fešáků i další country klasiku.

„Jsou výborní, mohli by hrát na Portě," obdivoval je Josef Vejlupek z Brné, šéf štábu Mezinárodního festivalu Porta. „Je to tu pěkný, jen parkoviště U Kapličky by mohlo být větší. Ale zábava je tu vždy, na Den vína i o posvícení."

„Oproti loňsku rosteme. Letos bylo přihlášených 24 kousků, loni 18 koláčů," řekl Zdeněk Kymlička za týmu pořadatelů. „I když soutěžíme, skvěle napekli všichni včetně dvou mužů," tvrdil.

V kategorii dětí hodnotil Pavel Trdla, režisér ústeckého divadla Mladá scéna. „Je to pro něj oběť, je diabetik, cukr by neměl," mínil Kymlička. Režisérovi nejvíc chutnal slaný koláč páj, též redaktor Deníku ochutnal.

JEDINÝ SLANÝ KOLÁČ

„Říkal jsem si: Zkusím to jinak. Všichni budou mít sladké, tak mám slaný," řekl autor páje Karel Chládek.

V kategorii ženy, koláče nad 30 centimetrů u poroty vyhrála Renata Daňková, v kategorii ženy koláče do 25 centimetrů vyhrála Jarmila Ženíšková z Brné.

„Napekla jsem moravské dvojctihodné koláče, k posvícení patří. Pekla jsem je podruhé v životě, ve středu jsem to trénovala," smála se.

„Výhra mě překvapila. Když jsem nebyla třetí, odhadla jsem to na čtvrté, páté místo. Za vítězství jsem ráda, konkurence byla velká. A jak to oslavíme? Doma mám ještě jeden plech, tak si dáme kafe a pustíme se do koláčů," těšila se.

HONZÍK JAKO BAGR

Legrace byla při soutěžích, muži, ženy i děti se prokousávali doprostřed koláče pro minci. Mezi ženami a dětmi vyhrála maminka Pucová se synkem Honzíkem. „Kousej kousej, jede jak bagr. Dívky nemají šanci," chválily divačky kluka. „Holčičky by takhle nepapaly," smály se.

Mezi dětmi v pečení koláčů vyhrála Kristýna Krčilová, druhá byla Laura Žbirková, třetí Michal John.

Program od 20.00 vrcholil koncertem skupiny Fonotest v restauraci, dříve ale porota dražila soutěžní koláče. Ten nejdražší přišel mladý místní pár na tři sta, hned se do malých sladkých voňavých zázraků zakousli. Láďa Košnar ze Severní Terasy, jeho autor, prozradil, jak se peče nejdražší koláč:

„Musíte brzo ráno vstát, abyste zadělal těsto. A pak další práce. Je krásný pocit, prodat ho nejdráže ze všech. Užil jsem si to, jen je mi zima na nohy. Potřebuju grog," smál se.

„Hudba pěkná, příjemná atmosféra, dobrý lidi," vyjmenovával Miroslav Brožíček, místní hobby vinař, proč ho posvícení bavilo.