„Máme každý rok daleko víc práce. Takže Vánoce jsme oslavili zvýšenou pohotovostí, pro nás jsou svátky na pendrek," shrnul to za všechny Jan Novotný, zástupce ředitele městské policie v Ústí.

Strážníci museli ohlídat pořádek například během půlnoční mše, nebo musí dohlédnout na oslavy nového roku během silvestrovské noci na Mírovém náměstí. „Ale jinak si samozřejmě také popřejeme, to ano."

To, že čert nikdy nespí, si ostatně uvědomují i „republikoví" policisté, kteří o svátcích sloužili. „Jediné zpříjemnění, že jim manželky a přítelkyně nabalily řízky, salát a cukroví," smála se mluvčí krajského policejního ředitelství Veronika Hyšplerová.

Hlavně klid

Největším přáním všech hasičů je prožít štědrovečerní a novoroční směny v poklidu a ráno se ve zdraví vracet ke svým rodinám. „Oproti běžným směnám v těchto dnech zvolníme ve výcviku," popsal to mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan. „Na stanicích, tak jako jinde ozdobí vánoční stromek."

Hasiči se ale podle Marvana nevyhnuli pravidelné údržbě techniky, zejména po zásazích a mimořádných událostech, které se bohužel stávají i během svátků. „Štědrovečerní večeři si donese většinou každý hasič vlastní . Alkohol je samozřejmě tabu, pouze symbolický přípitek dětským šampaňským nebo nealko pivem," vysvětlil mluvčí Marvan s tím, že většina hasičů si oslavu Vánoc s rodinou o den posune.

Zdravotníci a lékaři

Během služby si oslav užili minimálně i lékaři a zdravotníci na „záchrance". „Samozřejmě, že si navzájem popřejeme. Hodně záleží na tom, jak často máme výjezd, práce ale máme kolem Vánoc a Silvestra hodně," líčil Ilja Deyl, ředitel Rychlé záchranné služby Ústí nad Labem.

Nejvíc si pak přejí, aby se lidé přes svátky příliš nezranili a nepoškodili si zdraví. „Také by neškodilo, kdyby opadla všechna ta netolerance a agresivita," dodal Ilja Deyl.