Také za své kolegy tento krok kritizuje ryjická lékařka Květa Blšťáková.

Jak vnímáte rozhodnutí zastupitelů?
Jako nedobrý signál pro naši seniorskou populaci. Podle mého názoru zastupitelé vše schválili na základě zmatečné, inkompetentní zprávy s nepravdivými údaji. Předložená zpráva vůbec neřešila jak bude zachována proklamovaná kvalita péče o seniory, neuvedla jedinou garanci kvality péče, vůbec se nezabývala tím, co nás to všechny občany bude stát. Ryjická nemocnice  dostane na rok 2015 příspěvek od kraje dva miliony korun a 1, 2 milionu  vrátí kraji na odpisech za majetek kraje. Pro KZ  zastupitelstvo schválilo pro rok 2015 z plánovaných 500 milionů o navýšení na 550 milionů korun.

Na programu jednání zastupitelstva byl program opakovaně, podle vás změnil se za ty dlouhé měsíce záměr?
Nezměnil. Čtyřikrát byl předložen k jednání, opakovaně stažen z programu, po čtvrté byl jen doplněn o další zcela matoucí časové údaje i rok staré.

Jaká je v v nemocnici po rozhodnutí nálada – mezi personálem i mezi pacienty?
Snažíme se zabránit šíření paniky mezi pacienty s jejich rodinami a personálem. Někteří se domnívají, že jde jen o záměr a ne o definitivní rozhodnutí. Personál místo uznání za práci ve špičkovém zdravotnickém zařízení svého druhu – je po více jak  tři roky trvajících pokusech o sloučení s KZ vystaven nejistotě, je unavený, ale přesto je tým pracovníků stále stabilizovaný a s plným nasazením pečuje o své nemocné.

Co bude rozhodnutí podle vás znamenat?
Zcela volnou ruku – bianco šek úředníkům, kteří fakticky sloučení, transformaci, prodej, uskuteční. Úředníci postupují podle mého názoru technokraticky, nezaznamenala jsem snahu o zachování současné vysoké kvality zdravotní péče o naše nemocné seniory.

Jak to myslíte?
Uskutečněním záměru ztratí Nemocnice následné péče Ryjice akreditaci prvního stupně pro výuku lékařů v geriatrii, ale hlavně zanikne prestižní a jediná v kraji akreditace a dnes již i reakreditace zdravotní péče v oboru geriatrie Spojenou akreditační komisí. Tento typ akreditace je garantem kvality a zejména bezpečí pro pacienty. KZ se na získání akreditace zdravotní péče teprve chystá, akreditaci pro výuku mladých lékařů sice má, ale nemá ani jednoho odborníka geriatra. Znamená to pro mne, zaměstnance i pacienty další měsíce, možná roky trvání nejistoty, co bude dál. Existuje reálný předpoklad soudního sporu.

Jakého?
Existují dva  názory právnických firem, že příspěvková organizace je podnik a tudíž ji lze prodat. Upozornili jsme  kraj a zastupitele na to, že dle právnické kanceláře Asociace českých a moravských nemocnic podle platných zákonů ČR příspěvkovou organizaci lze pouze sloučit s jinou příspěvkovou organizací téhož zřizovatele nebo zrušit.