Necelých 47 milionů korun letos nalilo město Ústí do sportu. Nejvíc obdržely preferované sporty, 35 milionů. Přes 7,5 milionu investovalo do sportování mládeže. O zbytek peněz se popraly minoritní sporty a pořadatelé sportovních akcí.

SESTUP NEROZHODUJE

Ačkoliv z klubů zaznívá, že se spolupráce s magistrátem v posledních letech zlepšila, ne vždy je podle nich ideální. Především upozorňují, že by při rozdělování dotací politici měli zohlednit nákladovost daného sportu, alespoň ve vztahu ke sportovnímu „potěru“.

Ústí preferuje pět sportů. Hokej, fotbal, basketbal, volejbal a nově florbal. Například předseda ústeckého florbalu Vladimír Štorek si na spolupráci s městem nestěžuje.

„Dotace nám pomohla k organizaci vyšší soutěže. Nedokážu říci, jak k nám bude přistupovat nová politická reprezentace po volbách, ale koncepce sportu je napsaná na několik let dopředu a zajišťuje nám na příští rok alespoň teoreticky stejné peníze,“ řekl.

Dny vědy a umění v Ústí nad Labem.
FOTO, VIDEO: Sklářská pec žhnula přímo na ulici

Na koncepci začalo podle Štorka pracovat už předchozí městské vedení, to současné ji dopracovalo a uvedlo do života. „I při sestupu do nižší soutěže bychom měli ještě následující rok dostat dotaci ve stejné výši,“ přiblížil.

Jako příklad modelového klubu z opačné strany spektra pak může posloužit Oddíl rychlostní kanoistiky z vaňovské loděnice. Zdejší hospodářka Ludmila Šolcová sice taky řekla, že Ústí v posledních letech rozděluje na sport víc peněz, jenže nemít dlouhodobě dobré výsledky a nepracovat s mládeží, tak oddíl nejspíš zanikne.

„Šeky, přes které magistrát dotuje dětský sport, přidělují stejné peníze na jedno dítě. To ovšem nijak nezohlední nákladovost daného sportu,“ upozornila.

NÁKLADOVOST SPORTŮ? DLOUHÁ DISKUZE

Pro ilustraci, když oddíl vyrazí s 20 dětmi do Prahy na závody, musí s sebou za autobusem táhnout přívěs s loďmi. Po dvoudenním závodu a návratu domů vychází náklady na takovou akci na 12,5 tisíce korun.

Kanoisté z Vaňova loni obdrželi 14 dotací z různých zdrojů. „Město Ústí nám pomohlo s financováním tradičních závodů dračích lodí, které mají dobré jméno. Samozřejmě sháníme peníze i jinde, rodiče přispívají, něco lze získat z ministerstva a tak dále,“ vylíčila Šolcová.

V Ústí nad Labem proběhla od pátku do neděle Velká cena Ústí nad Labem v plavání. Soutěžila i reprezentantka v plavání z Chomutova Simona Baumrtová.
Simona Baumrtová: Ústí bude mít krásný plavecký areál

Podle primátorky Věry Nechybové (UFO) město klubům přispívá i na činnost. „Samozřejmě víme, že nákladnost jednotlivých sportů je různá, ale jak to spravedlivě zohlednit, bude na mnohem delší diskusi, teď to prostě nevymyslíme. Každý sport pro děti považujeme za důležitý pro jejich zdravý rozvoj,“ poznamenala.

Ústí kromě samotných akcí a klubů přiděluje peníze i za mimořádné sportovní výkony. Dotační program na sporty připravilo už koncem minulého roku a zastupitelstvo ho po delší debatě schválilo. Otázkou zůstává, jaké priority bude mít vítěz voleb a jak se případně bude schopen domluvit s koaličními partnery. Politici mohou koncepci dál rozvíjet, nebo ji rovnou celou škrtnout.

Zastupitel Jan Tvrdík (ODS) si myslí, že koncepce by mohla vydržet. „Osobně ji za zcestnou nemám. Ano, v minulosti to bylo špatné. Dnes bych řekl, že se Ústí mění v město sportu, hlavně kvůli dotování dětí. Jako bývalý vrcholový sportovec vím, že preferované sporty má každé město,“ dodal Tvrdík.

Vláda ČR v demisi včetně premiéra Andreje Babiše navštívila některé problémové lokality v Ústí nad Labem. Všichni  členové vlády navštívili Sklářskou ulici v Předlicích a pak se přesunuli k ubytovně Modrá na Střekově.
FOTO: Život mezi odpadky v ghettu skončí, přeje si Babiš s vládou