Nepořádek v účtech, pochybení administrativní povahy, ale vyžadovaná zákonem, neschopnost získat nějaké podstatné finanční zdroje. To jsou prý důvody, kvůli nimž ústečtí radní odvolali členy správní rady Činoherního divadla. Ti se ale brání, že chybu neudělali, dokonce otevřeným dopisem.

Psali jsme: Město vyměnilo radu Činoherního studia

Otevřený dopis primátorovi Ústí se rozhodla poslat Svatava Spálenská, bývalá členka správní rady. Žádá vysvětlení a argumentuje údajnou nezákonností tohoto rozhodnutí. Podle Ústí ale takové chyby udělali.

„Podle zákona 248/1995 o obecně prospěšných společnostech (o.p.s.), má na tento krok rada města plné právo v případě, že člen správní rady porušil závažným způsobem nebo opakovaně zákon, zakládací listinu nebo statut o.p.s., nebo z jiných důvodů stanovených v zakládací listině," uvádí Spálenská s tím, že takový důvod neexistuje.

Ústí, ani jeho primátor, na dopis zatím nereagovali. „Nebudeme se k tomu zatím nijak vyjadřovat," sdělil k tomu Karel Rouč z kanceláře ústeckého primátora v úterý odpoledne.

Finanční ztráta

Podle ústeckého radního Jana Eichlera ale bývalí členové správní rady o.p.s. udělali několik závažných chyb. „Neinformovali zřizovatele, tedy město Ústí nad Labem, o důvodech účetní ztráty za období od 1. ledna do 30. září ve výši téměř 1 milionu korun," sdělil Eichler.

Dalším důvodem prý je, že  nesplnili požadavek Ústí, aby po tříleté lhůtě od založení o.p.s. zajistili vícezdrojový systém financování divadla, který by umožnil významně snížit dotaci od města.

Eichler také hovořil o pochybení sice administrativního charakteru, ale vyžadovaného zákonem. „Porušili zákonnou povinnost do 30 dnů po schválení výroční zprávy tuto uložit do sbírky listin, naposledy tak učinili v roce 2010," dodal Eichler s tím, že stejně tak prý neuložili aktualizovanou zakládací listinu.

Rozruch kvůli odvolání Svatavy Spálenské, Elišky Pláničkové a Jana Kvasničky se zvedl, když ústecký novinář toto rozhodnutí objevil v zápisu z jednání ústeckých radních, zveřejněném zhruba měsíc poté. Po celou dobu o svém odvolání prý neměla bývalá správní rada tušení.

Sponzoři a granty

Vladimír Čepek, ředitel Činoherního studia, na otázky ohledně výtek, že aktivně nehledají jiné zdroje financování, nesouhlasil. „Jsme založeni městem, takže největší část peněz máme z tohoto zdroje. Ale přispívá nám i kraj, máme podporu od ministerstva kultury z fondu na podporu profesionálních divadel."

Divadlo prý posílá žádosti i do Fondu kultury, Komunitní nadace, má drobné sponzory a další. „Hledáme různé zdroje a jsme docela úspěšní. Pokud si ale někdo myslí, že najdeme sponzora, který nám dá podstatnou částku v řádu milionů mýlí se," dodal Čepek.