Na zmiji málem šlápla chatařka z Vaňova. Není ovšem jediná, kdo od labských břehů hlásí jejich výskyt. Přestože jsou tito hadi opravdu velmi plaší, normálně na člověka neútočí.

„Ta zmije se asi lekla a zalezla pod plachtu na pískovišti. Soused slyšel, jak jsem vyjekla a přišel se podívat. Když koukl pod plachtu, radši hned utekl," popisuje setkání se zmijí Věra Kousková.

Nakonec vzala prut, nastrkala ji do plastového kýble a odnesla za silnici. „Jsou chráněné, tak jsem ji nechtěla zabít. Ale měla jsem strach. Musím zkontrolovat, jestli tu nemají hnízdo," obává se Věra Kousková.

Pozor na pejsky

Herpetolog Jaroslav Zelinka z chomutovského zooparku ale před podobnými experimenty důrazně varuje. „Patnáct miligramů jedu může zabít sedmdesátikilového člověka. V srpnu ho zmije mívá silnější. Pokud po zadupání neuteče, ustupte a volejte odchytovou službu. Vůbec na hady nesahejte, pokud nejste odborníci. Žije tu ještě černá forma zmije a lidé si je pletou s užovkami," upozorňuje odborník.

Setkání se zmijí u Labe však zažilo více Ústečanů. Třeba i manželé Chladíkovi. Ti často chodí se svým pudlíkem Lakym na procházku podél Labe.

Uštknutí zmijíNa Ústecku vyjíždí záchranka ke dvěma případům ročně. Většinou není třeba pobyt v nemocnici. Zmije vypustí jed do rány jen asi v polovině případů. Lékaře je ale nutné volat vždy. Alergici, děti a senioři musí být na pozoru, mohli by na zmijí uštknutí zemřít.

„To bylo už podruhé či potřetí, co jsme na zmiji narazili. Vždy se ale rychle odplazila. Radši zkracuji vodítko Lakymu, aby ho neuštkla. On je takový truhlík, co běží za každým vrabcem," líčila Jiřina Chladíková.

„Radši zavolejte na 156. Naše odchytová služba přijede, udělá to odborně a zahradu prohledá, jestli tam to hnízdo zmije nemají," doporučil Jan Novotný z ústecké městské policie.

Pokud už ale někoho zmije uštkne, je třeba si udržet chladnou hlavu. Jejich jed zdravému a dospělému člověku podle Pavla Šebesty z ústecké záchranné služby nebývá nebezpečný.

„Horší to už je s malými dětmi, seniory či alergiky. Hlavně ránu nevysávat. Zaškrcením nic nezkazíte a v každém případě je třeba určitě volat rychlou zdravotnickou pomoc na 155," dodal.