Připomínkou 200 let od slavné napoleonské bitvy u Chlumce nemusí být příští rok jenom velkolepé oslavy za účasti stovek vojáků v dobových uniformách. Na Ústecku se vážně uvažuje o znovuvybudování rozhledny na Nakléřově, která by sloužila jako památník. Stejnému účelu zde již podobná stavba jednou sloužila.

S nápadem vybudovat znovuobnovenou vyhlídku již před delší dobou přišel ústecký architekt Zdeněk Havlík. „Ústecký kraj uvolňuje vysokou částku na připomenutí výročí. Byli bychom rádi, kdyby část z peněz věnoval i na rozhlednu," řekl Ústeckému deníku Havlík..

Nápad začíná mít podporu i u politického vedení Ústeckého kraje. Ten na oslavy výročí v příštím roce dává vysokou částku, celých sedm milionů korun. „Rád bych, aby peníze nešly pouze na krátkodobý zážitek, ale aby výstupem bylo něco hmatatelného, co bude přínosem pro turistiku na desítky, snad stovky let. Každá turistická atraktivita přitáhne turisty a dá možnost rozvoji služeb a tím pádem vytvoření nových pracovních míst," komentuje záměr Radek Vonka, který chce návrh na stavbu rozhledny přednést na radě Ústeckého kraje 19. září.

Kolik peněz by bylo třeba, zatím podle mluvčí kraje Aleny Tiché není známo. Před několika lety v souvislosti s rozhlednou padaly částky kolem pět milionů korun.

Nápad se líbí i známému ústeckému turistovi Karlu Punčochářovi. „Naši předci dokázali rozhlednu postavit za pět měsíců," uvedl.

Na Nakléřově totiž rozhledna připomínající bitvu byla. Vyrostla při příležitosti jejího stého výročí. Podle odborníka na rozhledny Jana Nouzy se zřítila za zimní bouře 29. ledna roku 1944.

Nová rozhledna je navržena především tak, aby vycházela z původní pozice a výšky zničené rozhledny a hlavně, aby odolávala místním klimatickým podmínkám a vandalizmu. Půdorys stavby je kruhový s vnitřním průměrem 4,2 m. Jednotlivé úrovně rozhledny jsou propojeny dvouramenným schodištěm, které v horní části přechází v točité.

Bitva u Chlumce se odehrála ve dnech 29. srpna až 30. srpna 1813.