Dožilý a zkorodovaný. Takové přívlastky má vodojem v Libouchci na Ústecku. Akumulační nádrž na vodu teď po dlouhých letech projde rozsáhlou rekonstrukcí. Pro obec jde o významný krok.

„Oprava vodojemu je důležitá pro kvalitní zásobování pitnou vodou občanů Libouchce, a to zejména v horní části směr na Nakléřov,“ řekl starosta Jiří Bolík.

Investici za 3,3 milionu korun bez DPH provádí Severočeská vodárenská společnost (SVS). „Na vodojemu se projevují důsledky stárnutí materiálů, vnitřních vlhkostí a vnějších povětrnostních vlivů. Poruchy mají negativní dopad na únosnost, použitelnost a trvanlivost objektu. SVS proto rozhodla o jeho opravě tak, aby byla ve shodě se stávajícími normami,“ vysvětlil mluvčí SVS Jiří Hladík.

Vodojem obsahuje dvě akumulační nádrže s objemem zhruba 150 m3. Rekonstrukce se dotkne jak stavební, tak technologické části vodojemu.

NOVÉ OMÍTKY I STŘECHA

„Stavební zahrnuje opravu omítek, střechy, klempířských prvků i vnitřních prostorů, tedy omítek stropů, stěn či podlah. Vyměníme a doplníme také technologie akumulačních nádrží, tedy zkorodované a inkrustované ocelové a litinové potrubí a armatury. Dojde rovněž k výměně nátokového potrubí,“ popsal Hladík. Doplněné budou i elektroinstalace a systém řízení vodojemu.

„Z letošní částky na investice 1,31 miliardy korun dáváme téměř 86 procent na obnovu vodohospodářského majetku. Zaměřujeme se na opravy našich vodovodních a kanalizačních sítí, ale nezapomínáme ani na rekonstrukce objektů, kam patří právě i zahájená rekonstrukce vodojemu v Libouchci,“ uvedl generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Hotovo má být do konce října. Oprava probíhá za provozu s plánovanými krátkodobými odstávkami.

Operační středisko Městské policie Ústí nad Labem.
Ústí se plácne přes kapsu. Strážníci dostanou nové kamery i operační středisko