Na posledním zastupitelstvu města Ústí to přislíbil místostarosta Střekova Viktor Malinkovič. Reaguje tak na výtky střekovského finančního výboru, který před časem upozornil na nerovnoměrné čerpání schváleného rozpočtu.

PARALYZOVANÝ ÚŘAD

Podle Malinkoviče za vším stálo letošní politické a personální zemětřesení na radnici.

„Rozpad koalice, odvolání starosty i místostarosty a odstoupení rady města. Chod úřadu byl doslova paralyzován. Navíc někteří schopní a dlouholetí úředníci úřadu včetně vedoucích odborů byli situací na úřadě tak znechuceni, že sami podali výpověď. Zbyl jsem sám a fungoval jako jakási „svatá trojice". Kromě práce místostarosty jsem zastupoval i starostu a tajemníka, který od května 2015 nebyl," vysvětluje Malinkovič.

Momentálně je úřad personálně stabilizovaný, má tajemníka a obvod tak chce peníze dle možností letos účelně napumpovat do střekovských ulic. Nikoliv však prý rozházet.

FINANČNÍ INJEKCE

„Na radnici se žádné miliony jen tak nepovalují a už v žádném případě zbytečně. Ubezpečuji občany, že každá koruna rozpočtu bude vynaložena účelně," podotkl místostarosta. Plánované akce v řádech miliónů korun podpořili ve středu i ústečtí zastupitelé pětimilionovou finanční injekci.

„Střekov na rozdíl od Severní Terasy a Neštěmic nečerpá žádné prostředky na opravy chodníků a komunikací, a proto jsem se obrátila na primátorku města a vedoucího odboru dopravy. Ukázala jsem jim nejkritičtější místa a příslib pětimilionové dotace teď posvětili zastupitelé. Opravy zahájíme v nejbližší době," podotkla zastupitelka Miroslava Lazarová.

Zda se všechny peníze stihnou proinvestovat do konce roku, si není jistý bývalý místostarosta Střekova Jiří Němeček.

„Doufám, že to není ze strany magistrátu vnímané tak, že peníze nepotřebujeme a nevíme co s nimi. Zbývá ale mnoho věcí a záměrů ještě i za našeho působení, které se nestihly. Už vloni se nám například podařilo ušetřit peníze v rámci zeleně. Stavební věci jsou však na delší trať, nedají se stihnout za pár měsíců," dodal Němeček.