Jde hlavně o ptáky v městských aglomeracích, kolem sídlišť, kde není voda dostupná. „Ohroženy jsou především menší druhy ptáků jako vrabec nebo zvonek," říká.

Kosi milují cachtání

Lidé by jim mohli pomáhat instalováním pítek. Podle Pudila by neměla být příliš hluboká, aby byla přijatelná pro malé ptáky, ale ne příliš mělká, aby se brzy neprohřála.

„Pokud je instalujeme do trávy v zahradě, neměla by být nikde u křoví, aby ptáci mohli vidět, pokud se k nim neblíží třeba kočka. Odměnou nám bude pohled na koupající se ptáky. „Hlavně kosi, to jsou přímo cachtalové," dodává Pudil.

Voda ale schází i hmyzu. „Do zahrady se nám slétají hlavně čmeláci, mají žízeň a z květin okusují, co se dá," doplnil liberecký pěstitel Jiří Pevný.

Motýli pijí slanou vodu

Horko ale špatně snášejí i další druhy hmyzu. Například motýli. Nedávno jsem viděl břeh jednoho rybníku motýly doslova obsypaný," vypráví zoolog Martin Pudil.

Podobný úkaz se dá vidět i na břehu moří. „Motýlům totiž slaná voda nevadí," říká zoolog. Někteří přezimují v dutinách stromů, jiní ale stejně jako tažní ptáci odlétají na jih Takovými migranty jsou třeba babočka admirál nebo babočka bodláková.

„Za léto se rodí hned dvě generace. Ta, která se líhne později, na konci léta odlétá, stejně jako tažní ptáci. Na jaře se vrací, aby tu nakladla larvy a z nich se zase vylíhla první generace," vysvětluje Martin Pudil.