„Jako kluk jsem moc nesportoval. Do osmi let jsem byl líný a ospalý školák. Jednou mi maminka přinesla domů leták o náboru do chlapecké taneční skupiny. Vedl ji Petr Hechter a v Ústí to byla novinka. Nábor se tenkrát povedl a ve skupině nás bylo dvacet. To bylo v roce 2006 a já hltal informace po internetu. V Evropě tento způsob taneční fantazie nejvíce zaujal Ukrajinu a Francii. V Čechách teprve začínáme. Profesionálové jsou pouze v USA a v Jižní Koreji. Základem break dance jsou základní tři pohyby. Toprock (pohyb celým tělem), footwork (práce nohou) a freeze (zmrazení pohybu). Každý rok z naší skupiny někdo odpadl a nakonec jsem tady zůstal sám. Prvním trenérem byl Petr Hechter, přezdívaný Alfonzo, který však po třech letech odešel do Prahy," vysvětluje.

Spolupracuje s Marverci

V současnosti spolupracuje se známou skupinou Marvenci, kde třikrát týdně trénuje, ale základnu má v hlavním městě.

„Po šesti letech jsem dostal nabídku do Prahy, ale prakticky jsem mezi klukama od loňského ledna. Během roku mám 30 až 40 akcí, několikrát jsem tančil i v zahraničí," pokračuje Michal Richter.

Michal Richter ukazuje na soutěžích fantastický pohyb. Před měsícem se probojoval na prestižní akci RED BUL BC ONE 2014. Osm republikových finalistů vyzvalo k souboji další osmičku, která vzešla ze šedesátky přihlášených. „Protančil jsem se mezi osmičku oponentů a v přímém souboji jsem vyřadil jednoho z favoritů. V dalším kole jsem ale těsně prohrál s bývalým trenérem Petrem Hechterem, což mělo pro mnohé nádech filmového scénáře," popisuje Michal.

Soutěž probíhá formou vzájemných ukázek tance, tříčlenná porota hodnotí originalitu, soulad s hudbou a náročnost jednotlivých triků.

Trénuje sám

Nyní trénuje sám, nový prvek nacvičuje třeba několik měsíců, ty nejtěžší , jako je air flare i rok. „Head spin (otáčka na hlavě) se nejprve cvičí se speciální přilbou, později v čepici, na soutěži volně," říká Michal. Jeho snem jsou nové, náročné taneční triky, dře a spoléhá se pouze na vlastní fantazii a vytrvalost.

Po škole by chtěl cestovat po světě a tancem bavit mladé lidi. „Několik kluků z naší skupiny se chystá letos do Austrálie, tak počkám na jejich informace a potom to rozjedu," se širokým úsměvem končí své vyprávění sympatický Ústečan.