Kolem pěti kilometrů tratí využili o víkendu lyžaři v Zadní Telnici na Ústecku. Deštivé počasí z první poloviny týdne a vysoké teploty srazily sněhovou pokrývku na sjezdovkách na 30 až 50 centimetrů. Dva svahy provozovatelé zavřeli.

V Klínech na Mostecku platí od pátku jízdné vedlejší sezony. Lyžaři měli k dispozici téměř dva kilometry tratí, v provozu je lanovka a dva vleky. "Po velké oblevě a dešti se podmínky pro lyžování zhoršily, ale už se zase vylepšují," uvedli provozovatelé Klínů.

Díky zásobám technického sněhu udrželi provoz v Alšovce na Chomutovsku. Tento víkend byl ale velmi pravděpodobně jedním z posledních v této sezoně. "Návštěvnost byla slabší. Lidé si zřejmě myslí, že když je v nížinách teplo, tak se už nelyžuje. Spousta lidí navíc odjela na jarní prázdniny," řekl provozovatel areálu Vladimír Klíma.

KARNEVAL S OTAZNÍKEM

Počasí ovlivnilo také plánované akce. V Alšovce se měl konat každoroční karneval na sněhu na konci března, provozovatelé ho ale posunuli už na příští víkend. "Myslíme, že to bude víkend poslední. Měli jsme sice zásoby technického sněhu, ale déšť a obleva s ním zamávaly," doplnil Klíma.

Počasí rozhodne o dalším provozu v Českém Jiřetíně, zatím jsou v provozu oba vleky a správci jej chtějí udržet i v dalších dnech.

Obleva z tohoto týdne už některé areály uzavřela. Mimo provoz je Bouřňák na Teplicku, který patří mezi velké krušnohorské areály. Nelyžuje se ani na Komáří Vížce na Teplicku. Tání zastavilo také vlek v Malečově na Ústecku. Jediné středisko v Českém středohoří leží ve výšce 550 metrů nad mořem.

Omezené možnosti už mají i běžkaři. Na většině míst sníh odtál, ale například na Novém Městě na Moldavě lze se stále běžkovat. "Lesní úseky na Novém Městě i stadion jsou stále v dobrém stavu. I klasické úseky ve stínu lesů jsou bezproblémové," řekl Michal Cuc z Moldavy.