"Do Tisé zásadně nejezdím autem, protože bych si nemohl dát pivo. Mám to už s manželkou rozplánované. Jednou v prosinci, ale musí být sníh. Potom v březnu, o prázdninách s vnučkou, v říjnu se stativem a vyváženou optikou. Zelený autobus přijel přesně, to musím uznat. Z malé jízdenky jsem vyčetl i jméno řidiče, cena od stadionu byla stejná, jako vstupenka do skal. Pozor! V úterý je bistro u kostela svaté Anny zavřené, jistota je pátek. Je tam moc milý personál, když je teplo sedí se i venku. Jsem už od školy zvídavý, proto jsem pozorně studoval devět informačních tabulí na cestě kolem hřbitova. Je to moc zajímavé čtení. Obec se původně jmenovala Schönstein a nejen kostel má pohnutou historii. Také jste to četl?," zeptal se mě zkušený sportovec kolem šedesátky a já musel s pravdou ven.

Mohlo by vás zajímat. Znáte rozhlednu Radejčín?

Do skalního města jsem vstoupil z druhé strany od Ostrova, vysadil mě tam kamarád, který pokračoval dál na Sněžník Na autobus jsem sházel kolem Horské služby. Jinak by mi to ujelo. Popisované tabule jsem proto neviděl.

RISKOVALI A JEŠTĚ SE TOMU SMÁLI

Upovídaný muž zavedl hovor na krásné počasí, detailně mi popsal situaci, kdy mladý manželský pár riskoval zdraví pro společnou fotku pořízenou speciální tyčí s telefonem. Přeskočili na nějaký kámen a smáli se jako blázni.

"Všiml jste si těch vyvrácených stromů na horní cestě. Tady musel být vítr," pokračoval tiše, aby nás další cestující v autobuse neslyšeli. Vystupoval jsem dřív, tak jsem mu popřál hezký den a pospíchal k domečku.

V Tisé jsem byl také v zimě, do skal jsem se neodvážil, dost to klouzalo. Jarní procházku mám nejraději, není vedro a stromy nejsou plné listí. Víc toho vidíte. Také jsem zaregistroval hodně polámaných bříz, hlavně ve velkém okruhu. Pár fotek jsem pořídil, ale určitě uděláte zítra lepší. Neseďte doma, v Tisé je krásně.

Čtěte také: Lanovka v Krupce na Teplicku si připsala už třetí unikát