Skalní věž Tlouštík v Tiských stěnách k úhoně nakonec nepřijde. Oba tábory s rozdílným názorem na stavbu památníku mrtvým alpinistům nakonec dospěly ke kompromisu. Horolezci se domluvili na neformálním setkání.

Informaci potvrdil sám duchovní otec nápadu na vybudování pomníku, Gerhard Tschunko. „V klidu a bez emocí jsme si to vysvětlili u piva a domluvili se, že Tlouštíka necháme být a vybudujeme ten památník jinde ve skalách. Mám ta místa opět navrhnout," vylíčil.

Cintorín nechtějí

Za zhruba tři týdny se zájemci znovu sejdou, projdou navržená místa a vyberou to nejvhodnější. Závěr pak sdělen Správě CHKO Labské pískovce. Návrh pak budou prezentovat na internetu, aby se k němu mohli vyjádřit i ostatní.

O co se to horolezci vlastně přeli? Návrh pomníku mrtvých alpinistů vytvořil Gerhard Tschunko s Milanem Míškem. Pokud by byl umístěn na dominantní skále Tlouštík situované u vchodu do Tiských stěn, stál by 67 tisíc. Odpůrcům tohoto kroku se nelíbilo především to, že vytesání symbolu spojených rukou a umístění destiček se jmény by poškodilo nevratně skálu a lezeckou cestu. Zároveň se jim nezdálo pietní, aby památník stál u hlavní turistické trasy.

Na neformální setkání se přišel podívat i zdejší starosta Jiří Jandásek. „Já jsem tedy rád, že se domluvili. Obec do toho v podstatě nemá co mluvit, jelikož má skály pronajaté od Lesů ČR," upozornil.

Sám coby zástupce obce nabízel horolezcům místo na zdejším hřbitově situovaném v těsném sousedství skal. Jenže horolezci se právě obdobě tatranských „cintorínů" chtěli za každou cenu vyhnout.

Kritika

Nápad na vybudování památníku dostal Gerhard Tschunko už před dvěma lety. „Já jsem původně navrhoval, aby pomník stál poněkud stranou turistické cesty a aby nebyl příliš nápadný," dodal Tschunko, sám horolezec.

Když současný návrh, který Tschunko vytvořil společně s architektem Milanem Míškem, předložil na lezeckém webu k nahlédnutí, snesla se na něj smršť kritiky. Přičemž k nejčastějším výčitkám patřilo, že návrh vyžaduje tesání do skály a že by to znamenalo nevratné poškození.